Kunstwerk beeldhouwer Hussem per ongeluk gesloopt

Het kunstwerk stond bij een gebouw dat door een vastgoedbedrijf opgekocht is en is gesloopt.

Bij de sloop van het voormalig postkantoor in Raalte (Overijssel) is per ongeluk een kunstwerk van de in 1974 overleden Nederlandse beeldhouwer Willem Hussem gesloopt.

Het aluminium werk met een hoogte van tien meter dat naast het postkantoor stond, had een waarde van ongeveer 100.000 euro, meldt de regionale omroep RTV Oost. Het bedrijf dat de sloop van het gebouw uitvoerde in opdracht van een vastgoedbedrijf zegt van niemand de opdracht te hebben gekregen om het kunstwerk te behouden.

Het kunstwerk werd destijds gemaakt in opdracht van de PTT. Ook PostNL heeft bij de verkoop van het pand niets gezegd over de maker. De verantwoordelijke projectontwikkelaar laat tegenover de regionale omroep weten “dat iedereen toch wel kon nagaan dat met de sloop van het postkantoor ook het kunstwerk tegen de vlakte zou gaan”.

En dat is ook gebeurd. Toen in het najaar van 2016 de voorbereidingen van het te slopen pand begonnen, is als één van de laatste objecten het kunstwerk vermalen in een shredder.

Lees ook: Een Hussem werk je niet weg

Verschillende musea

Galerie Nouvelles Images in Den Haag, die de nalatenschap van Hussem beheert, reageerde geschokt, aldus persbureau ANP. De galerie heeft zelf een veel kleinere versie van de sculptuur staan waarvan de waarde wordt geschat op 25.000 euro. Tegenover RTV Oost laat de projectontwikkelaar weten ook geschrokken te zijn: “Als ik dit had geweten, was het kunstwerk zeker behouden gebleven.”

Andere werken van Hussem, die ook schilder en dichter was, zijn aangekocht door verschillende musea, waaronder Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum in Amsterdam.