Jordanië hangt IS-terroristen op

Volgens Reuters was de executieronde de grootste in Jordanië in de recente geschiedenis.

September 2016. Familieleden van de Jordaanse schrijver Nahed Hattar eisen het aftreden van de premier van hun land na de moord op Hattar. Een van de mannen die verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn dood is zaterdag geëxecuteerd.
September 2016. Familieleden van de Jordaanse schrijver Nahed Hattar eisen het aftreden van de premier van hun land na de moord op Hattar. Een van de mannen die verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn dood is zaterdag geëxecuteerd. Foto AP

In Jordanië zijn zaterdag tien terroristen opgehangen, onder wie enkele aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Onder de geëxecuteerden waren mannen die verantwoordelijk werden gehouden voor onder meer een serie bomaanslagen die plaatsvond sinds 2003 en voor het vermoorden van de Jordaanse schrijver Nahed Hattar.

Volgens Reuters was de executieronde - waarbij ook vijf anderen werden opgehangen voor niet-terroristische misdrijven - de grootste in Jordanië in de recente geschiedenis. Hoeveel IS-terroristen zich precies onder de geëxecuteerden bevonden, is niet duidelijk. Een van de terroristen was veroordeeld voor een aanval op een gebouw van de Jordaanse inlichtingendienst vorig jaar, waarbij vijf veiligheidsmedewerkers om het leven kwamen.

Terreurzaken

Vijf anderen waren vorig jaar betrokken bij een vuurgevecht met leden van de veiligheidsdiensten in de stad Irbid. Toen werden zeven militanten en één politieofficier gedood. De overige terreurzaken hadden betrekking op afzonderlijke incidenten. De oudste daarvan vond plaats in 2003.

Sinds 2014 worden doodvonnissen in Jordanië ook weer uitgevoerd. Jordanië maakt deel uit van de internationale coalitie tegen IS.