De droombaan van Emile Roemer

Wat is uw droombaan? NRC vraagt het deze campagne aan verschillende kandidaat-Kamerleden.

De Droombaan 7/12

‘Ineens rolde er een bal door mijn klas’

Emile Roemer (SP)

Verkiezingen. Wat is uw droombaan? NRC vraagt het deze campagne aan verschillende kandidaat-Kamerleden. Door Petra de Koning

Foto Merlijn Domernik

Emile Roemer (SP) vond zichzelf een voorbeeldmeester. Op de basisschool waar hij lesgaf, een Jenaplanschool in Boxmeer, had hij de deur van zijn klas altijd open staan. „Kijk mee, collega’s”, was de boodschap. Als er toch iets was wat niet goed ging, moesten ze dat vooral tegen hem zeggen. „Kritiek op elkaar, daar leer je van”, vond Roemer. „En dus was ik de eerste die zei: laten we met z’n allen meedoen aan zo’n videocoachingsproject in de klas.”

De camera stond aan en na afloop was Roemer tevreden. „Het was een leuke les.” Toen zag hij de beelden. „Ik kreeg een rode kop: kinderen rolden gewoon een bal door de klas.”

Misschien deden die kinderen dat wel elke dag? „In elk geval niet meer ná die dag”, zegt Roemer nu. „Ik leerde ervan waar je het beste kunt staan om goed overzicht te hebben.”

Roemer zegt dat hij nooit iets anders wilde worden dan onderwijzer. Er was geen enkel ánder idee – hoe wild of onbereikbaar ook – dat in hem opkwam. „Ik kwam laatst op zolder mijn beroepskeuzetest tegen uit de zesde klas (nu groep 8). Op één stond de pedagogische academie (nu Pabo). Op twee: sociale academie. En op drie de agrarische sector, maar ik kan me niet herinneren wat ik me daarbij voorstelde.”

In de derde klas van de havo werd hij overgeplaatst: naar de vierde van de mavo. „Ik deed van alles als puber, maar heel weinig aan school.” Na de mavo ging hij weer naar de havo – anders zat de pedagogische academie er niet in.

Als het op een dag voorbij is in de politiek, wil Roemer terug naar het onderwijs. „Met liefde. Misschien wil ik dan lesgeven aan wat oudere leerlingen, op de pabo of zoiets.”

Met dank aan: Jenaplanbasisschool De Canadas in Boxmeer.