Industrieele Groote Club virtueel open voor publiek

Chique bankjes, kleurrijk glas in lood, antieke uurwerken en marmeren vloeren. Wie altijd al eens binnen had willen kijken bij de Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam, maar geen poen had om lid te worden, kan nu zijn hart ophalen. Want de sociëteit en businessclub opent zijn deuren voor iedereen. Nou ja, virtueel dan. Via de website, of met een 3D-bril op, kun je sinds deze week door het pand heen lopen.

Vooralsnog konden alleen leden de club bezichtigen. Een lidmaatschap kost jaarlijks rond de 500 euro: voor oudere leden iets meer, voor jongere iets minder. Tijdens de Open Monumentendag in 2015 bleek veel belangstelling om binnen te kijken: meer dan 2.500 mensen werden rondgeleid.

Willen leden nog wel 500 euro neerleggen nu de exclusiviteit verminderd is? Ja hoor, zegt directeur Richard Francke. „Een virtuele rondleiding is namelijk geen vervanging van een echt bezoek.”

Wat bij de rondgang vanachter de computer jammer is: de 3D-techniek werkt niet helemaal goed. Na een paar meter virtueel door het pand te hebben gelopen, loopt de website vast – en wordt de ‘gast’ terug naar de ingang gegooid. Zo behoudt de Koninklijke Industrieele Groote Club toch een beetje dat exclusieve gevoel.