Frankrijk

Le Pen weigert verhoor voor de verkiezingen

Marine Le Pen vorige maand op campagne.
Marine Le Pen vorige maand op campagne. Foto AFP

Net als voor presidentskandidaat Fillon nemen juridische problemen ook voor presidentskandidaat Marine Le Pen toe. Ze liet de onderzoeksrechter weten dat ze pas wil verschijnen voor verhoor na de verkiezingen voor het Frans presidentschap, april en mei. Dat maakte haar advocaat Marcel Ceccaldi vrijdagavond bekend. Hij reageerde op de oproep die ze kreeg. „Natuurlijk gaat ze niet eerder.” De kandidate van het nationaal-populistische Front National wordt verdacht van misbruik van EU-geld. Ze zou als Europarlementariër fictieve assistenten hebben betaald en moet nu 340.000 euro terugstorten. Dat wil ze niet. De onderzoeksrechter moet erachter zien te komen of het personeel echt voor de partij werkte, waarna eventueel vervolging tegen Le Pen kan worden ingesteld. Het onderzoek is mogelijk, omdat de immuniteit van Le Pen als Europarlementariër is opgeheven. (Reuters, ANP)