Feyenoord in de Rimboe

De jeugdige clientèle van dierenwinkel de Rimboe is behoorlijk wijkvast. Als ze mooie kleren nodig hebben gaan de boys en girls nog nét shoppen op de Lijnbaan. Maar verder dan het Stadhuisplein komen ze niet. Alleen de kleintjes gaan soms met hun moeder mee naar C&A aan de Coolsingel voor een nieuwe jas. Je komt er alleen om te trouwen, zeggen ze. De straat is pas van iedereen als Feyenoord kampioen wordt. Dan dromt de hele stad samen bij het stadhuis voor de balkonscène en een duik in de Hofpleinfontein.

De laatste keer dat de Rimboe-gangers massaal voet zetten op de Coolsingel was tijdens het WK voetbal, twee zomers geleden alweer. Toen Esdra, de eigenaar van Rimboe, een gigantisch tv-scherm in de dierenwinkel neerzette en de buurtjeugd samen met zijn familie avond aan avond opgewonden plaats nam op de geïimproviseerde tribune van grote pakken kattengrind.

Nederland-Spanje, Nederland-Mexico, Nederland-Costa Rica, Nederland-Argentinië, alle wedstrijden staan in het geheugen van de Rimboe-jeugd gegrift. Vooral Nederland-Mexico werd een legendarische avond. Tussen de vogels, vissen en konijnen moeten ze die warme zomeravond tot de 88ste minuut wachten als Huntelaar de bal naar Sneijder kopt en deze hem in het Mexicaanse doel trapt. Het ontploft in de Rimboe als vlak voor het eindsignaal Robben gevloerd wordt, daar mooi theater van maakt en Huntelaar vervolgens scoort.

Daarna trekt de opgewonden posse de stad in. Vreemden feliciteren elkaar, met een boks en een omhelzing. Turken, Marokkanen, Suri’s, Cabo’s, Somaliërs, Bosniërs, Eritreërs, Nederlanders, Antillianen, iedereen is blij en vóór Nederland. Een magische scène ontstaat als roodgebroekte kakkers en blonde meisjes in oranje stretchjurkjes zingend door het water van de Hofpleinfontein waden. Terwijl stoere Marokkanen en Turken in een konvooi van scooters eindeloos en luid toeterend rondjes er omheen draaien. De Rimboe-gangers maken dansend selfies en steken lachend de vingers op: „2-1, 2-1!” Nu Feyenoord afgelopen zondag PSV met 2-1 versloeg, beginnen ze in de Rimboe weer voorzichtig van de Coolsingel te dromen. In de dierenwinkel staat het tv-scherm al klaar voor de beslissende wedstrijd.

Journalist schrijft over stadsfauna.