Opinie

De vijf beste portretten van Siegfried Woldhek

Siegfried Woldhek tekende sinds 1980 1.000 portretten voor NRC. Lezers kozen hun favoriet.

Zijn eerste portret voor NRC maakte Siegfried Woldhek in 1980. We zien Beatrix met bokkenpootjes en een kapsel met hoorntjes hoog op de troon. Daarachter een zwaaiende Juliana. Lezers waren woedend. Tweehonderd abonnees zegden op. „Ga zo door”, zei toenmalig hoofdredacteur André Spoor tegen Woldhek.

Ergens de afgelopen weken – wanneer precies is moeilijk na te gaan – maakte Woldhek zijn 1000ste portret. Ter ere daarvan vroegen we de lezer om uit 28 door Woldhek geselecteerde portretten een favoriet te kiezen. De vijf tekeningen met de meeste stemmen ziet u op deze pagina.

Lees ook: Een cursus Trump tekenen door Siegfried Woldhek in 3 stappen.
Uit de 445 inzenders koos de redactie drie lezers die een gesigneerd exemplaar van hun favoriete tekening ontvangen: Ineke Velthuyzen (Trump), Frank Kwinten (Beatrix) en Anna Pieterse (Mandela).

De Woldhek Top 5