Drukkerij met een huiskamer-gevoel

Verwacht bij DRUK geen chique ontvangst vanachter een welkomstbalie, wel een comfortabele bank middenin een showroom waar het eigen kledingmerk Banlieue wordt geëtaleerd. DRUK is een textieldrukkerij in Rotterdam-Noord. „We vinden het belangrijk dat mensen zich hier thuisvoelen”, aldus Richard Lopes Mendes (23), een van de twee eigenaren. Laagdrempeligheid is wat de jonge ondernemers willen uitstralen. Dat maakt DRUK ‘anders dan de concurrentie’.

Het drukwerk gebeurt achterin de zaak. Daar staan de drukpers en tafels waarop stapels kleding, dozen en prints liggen.

De drukkerij, die ook voertuigen en ramen bedrukt, opende in maart 2016 haar deuren. „Vrije weekenden kennen we al een tijdje niet meer”, aldus Sinan Karaca (24). De twee ondernemers studeren nog. Karaca aan de Erasmus Universiteit en Lopes Mendes aan de Hogeschool Rotterdam.

Toen zij met Banlieue begonnen, konden bestaande drukkerijen niet aan hun wensen voldoen. Daarom besloten zij zelf kleding te gaan bedrukken. Hun belangrijkste doelgroep: jongeren die van ‘streetwear’ houden.

Inmiddels helpen de twee ondernemers anderen om hun eigen kledingmerk te beginnen. DRUK heeft een fotostudio waar klanten hun kleding professioneel kunnen vastleggen. Een fotograaf en modellen zijn te huur, ondersteuning met de marketing en sales gebeurt op verzoek. Aan vaste prijzen doen ze niet. Elke aanvraag wordt ‘op maat’ bekeken.

Rotterdamse horecaondernemers weten de drukkerij inmiddels te vinden. Snackbar Tante Nel, cocktailbar Noah en café Bokaal bestelden er bedrijfskleding.

Zo’n zeven mensen zijn als zelfstandige of stagiair verbonden aan DRUK. Het merendeel van de opbrengst van het drukwerk en de verkoop van Banlieue investeren de eigenaren voorlopig liever in hun onderneming, zodat ze kunnen groeien. De twee begonnen zonder investeerders of leningen, maar met een ‘groot netwerk’.

Onlangs openden ze een winkel in het centrum van Dordrecht waar Banlieue wordt verkocht. In de toekomst willen ze startende kledingmerken hier ook een podium bieden.