Christelijke partijen: D66 gaat te ver met ‘voltooid leven’

De christelijke partijen hebben geschokt gereageerd op uitspraken van D66-lijsttrekker Alexander Pechtold donderdagavond. Hij zei in het televisieprogramma Nieuwsuur dat het „op termijn” voor iedereen, ongeacht leeftijd, mogelijk moeten worden een einde te maken aan een ‘voltooid’ leven. SGP-leider Kees van der Staaij sprak van „verbijsterend nieuws.” Gert-Jan Segers noemde de mening van D66 een breekpunt bij mogelijke coalitieonderhandelingen na de verkiezingen.

In het initiatiefwetsvoorstel van D66 over hulp bij zelfdoding door mensen die gezond zijn maar hun leven als ‘voltooid’ zien is wel sprake van een leeftijdsgrens: alleen mensen van 75 jaar en ouder zouden hulp kunnen krijgen. Het voorstel wordt in de loop van dit jaar door de Tweede Kamer behandeld.

D66 koos voor een leeftijdsgrens om te voorkomen dat de huidige euthanasiewet wordt uitgehold als mensen eerder voor de optie ‘voltooid’ leven zouden kiezen. Maar in antwoord op de vraag van een 57-jarige man met een doodswens, antwoordde Pechtold donderdag dat hij hoopte dat in de toekomst „de beschaving zo ver gaat dat als iemand dit bij volle bewustzijn, zonder dwang en als langdurige wens eist, we dat bespreekbaar maken”.

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zei dat het „de taak is van [de overheid] te laten zien dat hoe diep het dal ook is, er een toekomst is voor iedereen”.