B&B Are Back en dat zullen we weten

Tweeling Soms ziet een mens scheel van vermoeidheid – bijvoorbeeld wanneer je aan het eind van een zware crossloop zo afgepeigerd bent dat je dubbel ziet. Dan verbeeld je je dat je door twee tegenstanders wordt ingehaald.

Foto Bastiaan Heus

Allemaal vermoeidheid natuurlijk. Behalve als je een van de ongelukkige deelneemsters was aan de Abdijcross in Kerkrade (15 januari) of de Mastboscross, alias ‘de modderste cross’, in Breda (29 januari). Want daar was het geen verbeelding. De eeneiïge tweeling Bo en Britt Ummels (24 augustus 1993) spoot synchroon naar de eerste en tweede plaats op de korte cross.

B & B Are Back, gonst het sindsdien bij de boslopers. Twee jaar lang bivakkeerden de hardloopsters aan de Universiteit van Missisippi, waar ze werden gehard door de kolossale wedstrijden, met meer dan honderd atletes aan de start, gerekruteerd in de hele Verenigde Staten. Dan kon je in de Iowa State Classic zomaar eindigen tussen Amy Davis uit Wisconsin en Katelyn Greenleaf uit Alabama. Maar nu zijn B&B terug en weten hun concurrentes weer hoe rustig ze het hebben gehad.

Het ligt niet aan uw bril

Dit weekend lopen ze het NK Korte Cross in het Amsterdamse Bos, dat door de organisatie als zeer onbegaanbaar wordt geschetst: „bospaden, modderig gras en zanderige paardenpaden”. En de geitenboerderij, maar dat vertellen ze er weer niet bij. Maar goed, schrik dus niet als u dubbel meent te zien op het erepodium straks. Het ligt niet aan uw bril.