Opinie

Binnenkijken in art deco-stijl

Binnenkijker Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een huis vol art deco in Den Haag.

Thijs Wolzak

Nagemaakt „Alles of niets”, dacht juwelenmonteur Ruud van der Gaast (57) toen hij drie jaar geleden merkte dat hij steeds meer meubels in art deco-stijl kocht. Alles wat niet binnen de stroming paste, ging weg. Het houtwerk rond de schouw en de sierrand langs het plafond en op de vloer maakte hij zelf. Op een stuk multiplex tekende hij een vloerkleed van Frank Lloyd Wright na. „Gewoon met liniaal en viltstift.” Een aantal meubels is van zijn grootvader, „meubelmaker in de jaren twintig en dertig”. Hij maakte de staande lamp op de voorgrond en het kastje waarin Van der Gaast de afstandbediening bewaart.

Passers Overal in de woonkamer liggen passerdozen. Vijftig in totaal. Van der Gaast vindt het fascinerend dat er „zulke mooie instrumenten zijn gemaakt om iets simpels te doen: een cirkel tekenen”. De beige stoeltjes, enkele kasten en de zilveren suiker- en theepot kocht hij op de rommelmarkt. Hij snapt niet dat mensen duizenden euro’s betalen voor meubilair. „Mijn stoeltjes zijn veel mooier dan zo’n dure bank, denk ik dan. En kostten samen 35 euro.”

Amateur Als hobby fotografeert Van der Gaast modellen in art-decomeubilair. De stoel op de foto is door Gerrit Rietveld ontworpen voor de juwelier waar Van der Gaast werkt.

Meenemen bij brand? „Mijn kat Snippy.”

Van IKEA? „In een art-decokast in de keuken heb ik het binnenwerk van een IKEA-kast geplaatst.”