Brieven

15 maart en kleurenblindheid

Weg met rode rondje op het stembiljet

15 maart kunnen kiezers geldig stemmen door geen (blanco stem) of één rondje rood te kleuren. Een andere kleur maakt het stembiljet ongeldig. Zo ervoer in 2011 een Noord-Hollands D66-Statenlid toen hij een blauwe (ongeldige) stem uitbracht, waardoor D66 in de Eerste kamer op vijf zetels uitkwam in plaats van de beoogde zes.

Een kiezer kan het rondje kleuren met het rode stempotlood of anders, als het maar rood is. Alle tinten rood zijn geldig, van lichtroze tot dieprood. Een kleurenblinde (8 procent van de mannen en 0,4 procent van de vrouwen) kan niet op kleurwaarneming vertrouwen, en is daardoor als stemmenteller niet in staat een ongeldig stembiljet te herkennen, en daarmee ongeschikt voor deze taak. In 1922 is voor het contrasterende ‘rood’ gekozen. Daarna is bijna een eeuw geen aandacht besteed aan mogelijke fouten veroorzaakt door kleurenblinde stemmentellers. Na aanpassing van de wet kan een kleurenblinde niet meer worden afgekeurd.

Laat de specificatie ‘rood’ in de kieswet vallen, met als bijkomend voordeel dat een kleurenblinde kiezer geldig kan stemmen zonder zich af te vragen of het stempotlood wel ‘echt’ rood is. Laat hem zijn keuze met zwart maken.

Het oude handwerk moet kleurenblind-proof worden, waardoor kleurenblinden niet meer (onbewust) worden gediscrimineerd.


Blind Color