14 maart

Eerste ontmoeting Merkel en Trump in Washington

Twee maanden na de inauguratie van de Amerikaanse president zal de Duitse bondskanselier Angela Merkel hem voor het eerst ontmoeten. Het bezoek van Merkel aan Washington is gepland op 14 maart, maakten de Duitse regering en het Witte Huis vrijdag bekend. De relatie tussen Merkel en de nieuwe president begon stroef. Merkel uitte kritiek op Trumps door de rechter tegengehouden inreisverbod uit zeven overwegend moslimlanden, waarbij ze wees op internationale verplichtingen op grond van de Conventie van Genève. Ook onderstreepte ze het belang van een vrije pers toen haar om een reactie werd gevraagd op de negatieve houding van Trump naar de media. Trump zei voor zijn inauguratie dat Merkel een „desastreuze fout” maakte door grote aantallen vluchtelingen het land binnen te laten. Ook vond hij dat Duitsland de EU „domineerde”. (NRC)