zuivelcoöperatie

FrieslandCampina boekt winst in 2016 ondanks melkoverschot

Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft in 2016, ondanks negatieve effecten van de afschaffing van het melkquotum, een forse nettowinst geboekt. Dat is vooral te danken aan goede resultaten in Azië, waar meer producten werden verkocht, en kostenbesparingen. Het bedrijf kwam daardoor uit op een winst van 362 miljoen euro, zo bleek donderdag bij presentatie van de jaarcijfers. De omzet van de zuivelcoöperatie daalde over heel 2016 wel licht. Het bedrijf wijt dit aan negatieve valuta-effecten. Het zuivelbedrijf verwacht dat de omzet in 2017 weer zal toenemen, als gevolg van buitenlandse overnames. Bovendien heeft het bedrijf sap- en limonadedochter Riedel, eigenaar van Appelsientje, CoolBest en Extran, in de etalage gezet. FrieslandCampina wil zich richten op de productie van zuivel. (NRC)