Woordvoerder Fillon stapt op

Nadat eerder vier andere partijgenoten vertrokken, stapt nu ook de woordvoerder uit het campagneteam van de Franse presidentskandidaat.

Foto: Pascal Guyot/AFP

Thierry Solère, de woordvoerder van de Franse conservatieve presidentskandidaat Francois Fillon is uit diens campagneteam gestapt, meldt AP. Het vertrek van Solère volgt op corruptiebeschuldigingen tegen Fillon en een huiszoeking bij hem op donderdag.

Twitter avatar solere92 Thierry SOLERE Organisateur de la primaire, j ai décidé de mettre fin à mes fonctions de porte-parole de @FrancoisFillon

De penningmeester van Fillons campagneteam stapte donderdag ook al op, samen met drie beleidsmakers van de Republikeinse partij. Volgens een teller van Libération hebben tot nu toe maar liefst 81 mensen hem laten vallen. De druk op Fillon om uit de verkiezingsrace te stappen groeit.

Hij kwam in opspraak toen er beschuldigingen kwamen dat zijn vrouw bij hem in dienst was als parlementair assistent, zonder dat zij daadwerkelijk die functie zou beoefenen. Het weekblad Le Canard onthulde in januari dat zij in totaal 680.000 euro zou hebben ontvangen. Fillon moet daarvoor 15 maart voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Lees ook: Huiszoeking bij Franse presidentskandidaat Fillon

Weinig vertrouwen

Fillon beloofde in eerste instantie op te stappen als hij in staat van beschuldiging gesteld wordt. Vooralsnog loopt er alleen een onderzoek naar hem en blijft hij kandidaat. Eerder verklaarde hij te blijven vechten “tot het einde”. Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas is het in dienst nemen van familieleden in de politiek in Frankrijk in principe niet illegaal, maar toch stelde het Parijse financiële parket een onderzoek in naar “verduistering van publiek geld”.

Lees ook: Verdachte of niet, Fillon trekt zich niet terug

Het vertrouwen in Fillon is nu erg laag, terwijl hij eerder als een van de belangrijkste kandidaten werd gezien om François Hollande op te volgen. Volgens verkiezingspoll Odoxa zou Alain Juppé, die door Fillon werd verslagen in de voorrondes, nu van hem winnen. Hij zou Marine Le Pen zelfs uit de race halen.

Odoxa zet nu Emmanuel Macron op de eerste plaats voor de eerste verkiezingsronde op 23 April met 27 procent van de stemmen. Op de tweede plaats staat Le Pen met 26,5 procent en Fillon volgt met 19 procent.