‘Wikipedia moet vrouwelijker’

Wikipedia moet vrouwelijker worden. Een groep vrouwelijke schrijvers van de online encyclopedie is een actie gestart.

Er staan te weinig „vrouw-gerelateerde onderwerpen” op Wikipedia. Dat schrijft de online encyclopedie vrijdag in een persbericht. Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat slechts 12 procent van de Wikipedia-bewerkers vrouw is. Daardoor blijven „onderwerpen die traditioneel door vrouwen belangrijk worden gevonden” volgens Wikipedia onderbelicht.

Volgens Sandra Fauconnier, Wikipedia-bewerkster sinds 2003, is er een tekort aan artikelen over zogenoemde ‘zachte’ onderwerpen. „Het barst van de enorme stukken over computerspellen. Artikelen over eten of beeldende kunst zijn vaak veel korter. Als ze er al zijn.”

Eten en beeldende kunst als vrouw-gerelateerde onderwerpen, is dat niet seksistisch? Fauconnier vindt van niet. „Het gaat erom dat er nog veel onderwerpen ontbreken op Wikipedia. Vaak zijn dat dingen die vrouwen interesseren, omdat zij nu eenmaal minder artikelen openen en bewerken. Daar willen we wat aan doen.”

In 2015 richtte Fauconnier met een aantal andere vrouwelijke bewerkers het Gender Gap Project op. Ze organiseren schrijfmiddagen en workshops waar vrouwen worden uitgenodigd om Wikipedia-artikelen te schrijven en te bewerken.

In het onderzoek dat Wikipedia in 2015 liet uitvoeren kon 37 procent van de ondervraagden geen oorzaak noemen voor de lage deelname van vrouwen. 22 procent wijst op de werksfeer; die zou ruzie-achtig en argwanend zijn.

Volgens Fauconnier is er inderdaad een kleine groep bewerkers die „erg direct” kan zijn. Als beginners een fout maken, worden hun stukken soms zonder uitleg verwijderd. In de workshops probeert ze de deelnemers te behoeden voor beginnersfouten. „Als ze een aantal tips in acht nemen, worden ze minder hard aangepakt.”