Waarom hebben alle spijkerbroeken nu stretch?

Elke maand beantwoordt NRC een modevraag. Deze maand: Waar kan ik een normale spijkerbroek vinden, zonder stretch?

Het aanbod skinny-jeans in de Primark-winkel in Amsterdam.
Het aanbod skinny-jeans in de Primark-winkel in Amsterdam. Foto Remko de Waal / ANP

Waar kan ik een normale spijkerbroek vinden? Alles is tegenwoordig zo strak; ik houd ook niet van stretch. Dat vraagt L. C. (57) uit Utrecht.

Het antwoord

U heeft gelijk: het winkelaanbod en het straatbeeld worden gedomineerd door skinny stretchjeans. Rekbare kledingstukken zitten lekker en hebben, handig voor de fabrikant, een groter pasbereik, dus de kans dat stretch op korte termijn verdwijnt lijkt me nihil. Maar ik ben het met u eens: een spijkerbroek knapt er niet per se van op, zeker niet bij een model dat niet heel nauw aansluit. Je krijgt sneller ‘knieën’ in een broek en stretchbroeken geven heel gemakkelijk mee met buikjes. Een broek van stevige stof die net wat ruimer zit, is vaak charmanter. En ook stoerder.

Ik ben gelukkig niet de enige die dat vindt, want in modeketens als & Other Stories en Weekday (beide onderdeel van H&M) zijn jeans te vinden die wat ruimer vallen, ook van onder, en vrij zijn van stretch. Vaak worden ze aangeduid als ‘Boyfriend jeans’. Ook de zogenaamde ‘Mom’-modellen (hoge taille, naar onder toe smal toelopende pijpen) willen nog wel eens rekvrij zijn, maar dit model raad ik af voor veertigplussers: het enigszins ironische jarentachtigmodel is leuk voor jonge vrouwen, maar maakt oudere vrouwen, inderdaad, moederig.

Lees ook: Modevraag: waarom gebruiken modebladen altijd jonge modellen?

Als u een voorkeur heeft voor klassieke merken, raad ik u aan een klassieke Levi’s 501 voor mannen te proberen, of een ongewassen, stijve unisex-klassieker van het Franse APC. Of ga naar Mick Keus in Amsterdam, die duizenden oude 501’s op voorraad heeft en die hij in zijn atelier aanpast aan de wensen van zijn klanten.

Ook een modekwestie? Mail naar hetblad@nrc.nl.