Voormalig president van Haïti René Préval overleden

Hij was president van het land tijdens de verwoestende aardbeving in 2010.

Voormalig president van Haïti René Préval in januari 2010.
Voormalig president van Haïti René Préval in januari 2010. Foto Gerald Herbert / AP

De voormalige president van Haïti, René Préval, is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de regering vrijdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. Het is niet duidelijk waaraan hij is overleden.

De huidige president van het land, Jovenel Moise, zei op Twitter bedroefd te zijn door het overlijden van Préval. Hij noemde hem een “waardig zoon van Haïti”.

Préval was de eerste democratisch gekozen president van het land die zijn termijn afmaakte. Hij was president tussen 1996 en 2001 en begon in 2006 aan zijn tweede termijn die hij in 2011 afsloot.

Aardbeving

Aan het eind van zijn presidentschap, op 12 januari 2010, werd het land getroffen door een verwoestende aardbeving. Er vielen meer dan 200.000 doden en ruim 300.000 gewonden. Veel huizen werden vernield en de hoofdstad Port-au-Prince werd één grote sloppenwijk.

De regering van Préval kreeg destijds veel kritiek. De regering was de eerste dagen na de aardbeving vrijwel onzichtbaar en er werd ze verweten niet genoeg op te treden.

Lees ook: President: puinruimen in Haïti gaat drie jaar duren

Tijdens zijn eerste termijn werd Préval geprezen omdat hij investeerde in infrastructuur en in samenwerking met boeren werkte aan hervorming van de landbouw. Bovendien werd hij, in tegenstelling tot zijn voorgangers, niet beschuldigd van diefstal of mensenrechtenschending.