Vermoedelijke wolf doodgereden in Drenthe

Het dier is overgebracht naar Utrecht waar aan de hand van een DNA-profiel gekeken wordt of het een wolf is.

Bij de Stichting Faunavisie Wildcare in het Groningse Westernieland is een dode wolf binnengebracht. Het dier is doodgereden op de A28 tussen Hoogeveen en Meppel.
Bij de Stichting Faunavisie Wildcare in het Groningse Westernieland is een dode wolf binnengebracht. Het dier is doodgereden op de A28 tussen Hoogeveen en Meppel. Foto Steven Radersma/ ANP

Bij een Groningse opvang voor wilde dieren is vrijdagochtend een dood dier binnengebracht waarvan men denkt dat het een wolf is. Een woordvoerder van de stichting, laat weten dat zij denken dat het een wolf is maar dat dat eerst onderzocht moet worden aan de hand van een DNA-profiel.

De wolf wordt daarom voor onderzoek overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), dat verbonden is aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Een medewerker van Faunavisie Wildcare - waar het dier is binnengebracht - laat tegenover de nieuwszender RTV Noord weten dat er daar ook gekeken wordt of het DNA matcht met een wilde populatie in Duitsland.

Het beest, dat volgens de medewerker van Faunavisie Wildcare een mannetje is van ruim vijftig kilo, is doodgereden op de A28 tussen Hoogeveen en Meppel. De medewerker laat tegenover de Groningse omroep weten dat “aan de versheid van de wonden te zien is dat de wolf is aangereden terwijl hij nog leefde”. Het dier is gewond aan zijn voorpoot, zijn onderkaak is gebroken en zijn schedel is verbrijzeld.

Lees ook: Wij zijn klaar voor de volgende wolf

Uitstapje naar Nederland

Wilde wolven komen in ons land al sinds de negentiende eeuw niet meer voor, maar in 2015 dook er een op in Groningen. Het dier zwierf door Drenthe en liep ook rond in de Groningse plaatsen Kropswolde en in Hoogezand. In die laatste plaats liep het beest in een woonwijk en vlak bij winkels. Er werd toen besloten om het dier te verdoven als het nog eens zo dicht bij zou komen.

Het dier hield zijn uitstapjes naar Nederland echter voor gezien en keerde terug naar Duitsland. Daar werd hij een tijd niet gesignaleerd, maar uiteindelijk werd de wolf doodgereden op de A7 bij Berkhof in Duitsland, aldus RTV Noord.