Brieven

Veelgestelde vragen

Duurzaam en zuinig zijn ‘newspeak’

Foto iStock

Maakt een ecoknop een apparaat zuiniger? En is het apparaat duurzamer? (‘Vraag die leeft’, NRC, 1/3).

Dat hangt op dit moment ook af van de betekenis van het begrip ‘zuiniger’, en is lang niet altijd meer een producttechnische vraag, maar een taalkundige.

Het aan-uitknopje van onze wasmachine met ecoknop en duurzaamheidslabel hapert. Op de vraag aan de leverancier om te komen kijken, antwoordt deze dat dat geen zin heeft. Die knop is onderdeel van een module met software en kan niet geopend worden. De volledige module vervangen kost te veel geld voor een machine die al zeven jaar oud is. Niet doen, is zijn advies.

Onderhevig aan de wet van Murphy valt ook nog een element van de keramische kookplaat uit. Ook met groene duurzaamheid- en energiesticker gekocht. Kom je dat element vervangen? Het is maar één element! Sorry, dat wordt helaas een nieuwe plaat, een nieuw voorfront en een nieuwe oven.

Vroeger was ‘zuinig’ gekoppeld aan een langdurig, dus echt duurzaam gebruik en bleken producten reparabel. ‘Zuinig’ en ‘duurzaam’ zijn nu politieke taalbegrippen, gekoppeld aan de newspeak-semantiek van Orwell, om de groeiende verspillingsproductie te maskeren.