Vanaf 2018

Zweden voert dienstplicht opnieuw in wegens verslechterde veiligheidssituatie in Europa

Foto AFP

Zweden voert opnieuw de militaire dienstplicht in. Dat heeft de regering donderdag goedgekeurd. De dienstplicht geldt voor zowel mannen als vrouwen. Zeven jaar geleden schortte het land de dienstplicht op, die toen nog enkel voor mannen gold; er waren genoeg Zweden die zich vrijwillig aanmeldden voor de krijgsmacht. Volgens minister van Defensie Peter Hultqvist dwingt de verslechterde veiligheidssituatie in Europa en rond Zweden Stockholm tot herinvoering van de militaire dienst. Nu het plan voor de herinvoering is goedgekeurd, kunnen vanaf 2018 jaarlijks minstens vierduizend 18-jarige Zweden worden opgeroepen voor een militaire basistraining. Uit een peiling begin 2016 bleek dat zo’n 70 procent van de burgers de herinvoering steunt. (NRC)