Turkse minister Buitenlandse Zaken naar Rotterdam

De minister komt campagne voeren voor het Turkse referendum. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de komst “ongewenst”.

Koenders (l) en Cavusoglu (r) op archiefbeeld.
Koenders (l) en Cavusoglu (r) op archiefbeeld. Foto Sedat Suna/ EPA

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken komt 11 maart naar Rotterdam om campagne te voeren voor het komende referendum in Turkije. Dat zei Mustafa Aslan, van een Turks-Nederlandse politieke organisatie die betrokken is bij het referendum, in het radioprogramma Nieuws en Co vrijdagavond. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de komst van de minister “ongewenst”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg kort na de radio-uitzending bevestiging van de Turkse autoriteiten dat een campagnemanifestatie in Rotterdam in de planning staat. “We achten dit niet gewenst en we zullen dit overbrengen aan de Turkse regering”, zo laat een woordvoerder weten.

Waar in Rotterdam de Turkse minister Mevlut Cavusoglu zal spreken is volgens Aslan nog niet bekendgemaakt, maar hij verwacht wel “meer dan duizend mensen”. Persbureau ANP meldt dat de AK-partij op Facebook schrijft dat de bewindsman op zaterdag 11 maart zijn opwachting maakt in partycentrum Park De Heerlijkheid in het Rotterdamse stadsdeel Hoogvliet.

Lees ook: Bij Turks referendum is ‘nee’ taboe

In Nederland staan staan ruim 245.000 (ingeschreven) Turken die over het referendum mogen stemmen dat op 16 april in Turkije wordt gehouden.

In dat referendum kunnen de Turken zich uitspreken over een wijziging in de grondwet die de macht van president Erdogan aanzienlijk uitbreidt. Door de wijzigingen kan Erdogan tot 2029 president blijven. Officieel mag een president twee termijnen zitten, maar door de grondwetswijziging begint de telling in 2019 weer opnieuw.

Duitsland

De relatie tussen Duitsland en Turkije is verder onder druk komen te staan nadat in Keulen en Gaggenau een bijeenkomst werd afgeblazen waar minister Mevlut Cavusoglu zou verschijnen. Cavusoglu reageerde vervolgens fel en zei dat Duitsland zich moest “leren gedragen”.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken besloot vrijdag met Cavusoglu over de toegenomen spanningen te spreken tijdens een ontmoeting op vrijdag 8 maart.

Lees ook:Staat Merkel op tegen Erdogan?