Turks referendum

Toespraak Turkse minister van Justitie in Duitsland afgelast

Een toespraak van de Turkse minister van Justitie in Duitsland is door de burgemeester van het Zuid-Duitse Gaggenau verboden. Bekir Bozdag zou er donderdag landgenoten toespreken over het komende referendum in Turkije. De Duitse ambassadeur is om uitleg gevraagd. De vergunning voor Bozdag was al verleend, maar is ingetrokken omdat de veiligheid niet gegarandeerd zou kunnen worden wegens de verwachte toestroom van mensen. In Duitsland wonen ongeveer 1,4 miljoen Turken die over het referendum mogen stemmen dat op 16 april in Turkije wordt gehouden. In dat referendum kunnen de Turken zich uitspreken over een wijziging in de grondwet die de macht van president Erdogan aanzienlijk uitbreidt. Vrijdagochtend was er een bommelding op het stadhuis van Gagenau. (NRC)