‘She Decides’-conferentie

Ploumen haalt 181 mln op voor vrouwen in ontwikkelingslanden

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) heeft donderdag in Brussel 181 miljoen euro opgehaald voor haar fonds dat ervoor moet zorgen dat vrouwen in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot geboorte- en gezinsplanning. Dat is bekendgemaakt na de conferentie die ze ervoor had georganiseerd, de ‘She Decides-conferentie’. Ploumen begon haar actie toen de Amerikaanse president Donald Trump de financiële ondersteuning verbood van gezondheidsorganisaties die zich bezighouden met abortus. Hierdoor dreigt zo’n 600 miljoen dollar (570 miljoen euro) per jaar weg te vallen, waardoor vrouwen in ontwikkelingslanden het risico lopen geen seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp en veilige abortus te kunnen krijgen. Ploumen hoopt het gat financieel te dichten. (ANP)