Oud-decaan Tilburg reeg zwakke proefschriften aan elkaar

Foto ANP

Hij begeleidde een opvallend groot aantal promovendi. Kwantiteit leek belangrijker dan kwaliteit. Wat betreft die kwaliteit waren de afgeleverde proefschriften bedenkelijk. Ze hadden weinig tot geen toegevoegde wetenschappelijke waarde.

Dat concludeert een commissie die onderzoek heeft gedaan naar een „oud-medewerker” van de Tilburg University, en het grote aantal proefschriften dat onder zijn begeleiding tot stand is gekomen. Er is volgens de (externe) commissie sprake van ‘twijfelachtige onderzoekspraktijken’. Haar rapport is door de universiteit op vrijdag 24 februari vrijgegeven.

Tegen dezelfde medewerker had de universiteit van Tilburg eerder al aangifte gedaan, wegens verduistering en valsheid in geschrifte. Om wie het gaat wil de universiteit niet zeggen, maar radioprogramma Argos heeft hem in de uitzending van 18 februari ontmaskerd als oud-decaan Arie de Ruijter (geesteswetenschappen). Volgens Argos maakte De Ruijter voor de ondersteuning van de promovendi onder meer gebruik van een bedrijf van een dochter van zijn zus, I’Solo Tisera, een schoonheidssalon. De Ruijter zou voor de geleverde diensten van dit bedrijf rekeningen hebben uitgeschreven en gedeclareerd bij de universiteit. Later heeft hij iets soortgelijks gedaan met een ander bedrijf, Thoben Research, dat in handen is van een zoon van zijn zus. In totaal zou De Ruijter voor ongeveer een miljoen euro hebben gedeclareerd.

De universiteit heeft april 2016 aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Een woordvoerder van het OM laat weten dat er nog geen onderzoek is gestart.

In navolging van de aangifte heeft de universiteit een commissie ingesteld om de wetenschappelijke kwaliteit van de proefschriften te onderzoeken. De vele promovendi die De Ruijter begeleidde – soms 7 à 8 per jaar – waren hoofdzakelijk buitenpromovendi, aan het eind van hun professionele carrière.