Ook vicepresident Pence gebruikte persoonlijke e-mail voor staatszaken

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence maakte als gouverneur van Indiana gebruik van een persoonlijk e-mailaccount voor staatszaken. Zijn account bij internetbedrijf AOL werd in 2016 gehackt.

Dat blijkt uit onderzoek van de Indianapolis Star. Uit mails die de krant heeft opgevraagd bij de staat blijkt dat Pence staatsveiligheid besprak via zijn AOL-account. Een van de mails gaat over de arrestatie van terreurverdachten door de FBI. Ook correspondeerde Pence over het weren van Syrische vluchtelingen.

De onthulling is pikant in het licht van de Republikeinse aanvallen tijdens de campagne op Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton, die als minister van Buitenlandse Zaken een persoonlijke server gebruikte. Clinton werd door rivaal Donald Trump afgeschilderd als „onbetrouwbaar” en „leugenachtig”. Pence noemde haar „de meest oneerlijke presidentskandidaat sinds Nixon”.

Het gebruik van persoonlijke accounts is niet verboden in Indiana. Wel moet overheidscorrespondentie worden gearchiveerd. Dat gebeurt automatisch bij overheidsaccounts, maar niet bij privé-accounts. Die laatste zijn ook makkelijker te hacken. En dat overkwam in 2016 ook Pence. Een oplichter hackte zijn account en vroeg namens Pence contacten om geld, zogenaamd omdat zijn vrouw en hij op de Filippijnen waren beroofd. In reactie maakte Pence een nieuw account aan en stuurde hij zijn contacten een verontschuldiging.

Een woordvoerder van Pence bevestigt de berichten, maar vindt een vergelijking met Clinton „absurd”. Als vicepresident gebruikt Pence geen persoonlijk e-mailaccount.

De huidige gouverneur van Indiana, Eric Holcomb, heeft 29 pagina’s met mails van het AOL-account van Pence vrijgegeven, maar dit zijn niet alle mails. Een deel zou te vertrouwelijk zijn om openbaar te maken.