Onderzoek

‘Russische premier heeft geheim vermogen van miljard euro’

De Russische premier Dmitri Medvedev beschikt over een geheim vermogen van tenminste een miljard euro. Dat blijkt uit een uitputtend onderzoek van oppositieleider en corruptiebestrijder Aleksej Navalny. Volgens Navalny is Medvedev (met een officieel jaarsalaris van rond de 100.000 euro) „een van de rijkste mannen van Rusland”. In de afgelopen jaren heeft Navalny’s ‘Fonds ter bestrijding van corruptie’ voortdurend schandalen onthuld, zoals rond minister van Defensie Sergej Sjojgoe en het hoofd van het Russische Openbaar Ministerie, Joeri Tsjajka. Medvedev – premier en president tussen 2008 en 2012 – is met afstand de belangrijkste politicus die hij op de korrel nam. De meeste bezittingen staan op naam van bedrijven en liefdadigheidsfondsen die worden gerund door zijn vertrouwelingen. (NRC)