‘Omkoping rond toewijzing Spelen aan Rio de Janeiro’

De zoon van een IOC-lid zou 1,5 miljoen dollar hebben ontvangen, drie dagen voor de toewijzing.

Lamine Diack in Beijing in 2015
Lamine Diack in Beijing in 2015 Foto Wu Hong/EPA

Het Franse OM heeft bewijs dat rondom de toewijzing van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro omkoping heeft plaatsgevonden. Een Braziliaanse zakenman zou 1,5 miljoen dollar hebben overgemaakt op de rekening van de zoon van een IOC-lid, op 29 september 2009, drie dagen voor de stemming, schrijft Le Monde.

Rio de Janeiro werd op 2 oktober 2009 als eerste Zuid-Amerikaanse stad verkozen tot gastheer van de Olympische Spelen.

Pamodzi Consulting, een bedrijf van Papa Massata Diack, zoon van IOC-lid Lamine Diack, ontving de betaling van Matlock Capital Group. Dat bedrijf is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden en wordt in verband gebracht met de Braziliaanse zakenman Arthur Cesar de Menezeres Soares Filho. Soares verdiende met de Spelen aan bouwopdrachten.

Vader en zoon willen niet reageren op de aantijgingen, en de organisatie van de Spelen in Rio ontkent dat omkoping heeft plaatsgevonden.

IOC gaat aantijgingen bekijken

De ethische commissie van het IOC heeft “kennis genomen” van de berichtgeving in Le Monde, zegt zij in een verklaring, en is “vastbesloten de situatie op te helderen”, schrijft persbureau Reuters.

Twitter avatar BenFischerSBJ Ben Fischer IOC with a statement out just now: Fredericks professes his innocence; IOC ethics commission will look into it. https://t.co/uGf1lpGld8

Ook de oud-sprinter uit Namibië Frankie Fredericks wordt genoemd in het onderzoek van Le Monde. Een bedrijf op de Seychellen dat met hem in verband wordt gebracht zou 299.300 dollar hebben ontvangen van een bedrijf van Papa Massata Diack op de dag van de toewijzing, 2 oktober 2009.

Fredericks leidt nu de IOC-commissie die de kandidaten voor de Zomerspelen van 2024 evalueert. Dat zijn Parijs en Los Angeles. Volgens de ethische commissie van het IOC is Fredericks na de beschuldigingen meteen naar de commissie toegekomen om zijn onschuld te bewijzen.

Corruptieonderzoek naar toewijzing Spelen 2016 en 200

Vorig jaar onthulde The Guardian al een verdachte betaling aan een rekening waar Papa Massata Diack als consultant toegang toe had. De 1,3 miljoen euro kwam van het Japanse team dat de Spelen van Tokio in 2020 binnen heeft gehaald, tijdens de toewijzingsprocedure. Daarop begon het Japanse Olympisch Comité een onderzoek naar corruptie rondom de toewijzing.

In maart 2016 werd bekend dat de Franse justitie een onderzoek begon naar omkoping rond de toewijzing van de Spelen van 2016 (Rio) en 2020 (Tokio). Dat kwam bovenop het al lopende onderzoek naar corruptie binnen de internationale atletiekfederatie IAAF.

Lamine Diack was in 2009 de voorzitter van IAAF, maar werd eind 2015 gearresteerd wegens witwassen en corruptie. Hij zou steekpenningen hebben aagenomen van de Russische atletiekbond om te zwijgen over positieve dopingtests. Hij is door de IAAF voor het leven geschorst. Zoon Papa Massata Diack fungeerde als consultant bij de IAAF, en werd ook wegens corruptie geschorst.