Mubarak vrijgesproken van dood demonstranten Arabische lente

Volgens het Egyptisch gerechtshof kan de voormalig president niet meer worden vervolgd voor de dood van 239 demonstranten in 2011.

Foto Mohamed El-Shahed/AFP

Voormalig Egyptisch leider Hosni Mubarak kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van 239 demonstranten tijdens de Arabische lente. Dat heeft het Hoge Gerechtshof van Egypte donderdagavond geoordeeld, meldt Reuters. Ook heeft het hof verzoeken tot het heropenen van civiele rechtszaken tegen Mubarak afgewezen.

Mubarak werd in 2012 al schuldig bevonden voor de dood van de demonstranten tijdens een 18-daagse opstand. In 2014 werd zijn veroordeling ongedaan gemaakt, waarna de openbare aanklager de zaak opende die leidde tot de uitspraak donderdag. Volgens het hof kan de president nu niet meer worden vervolgd voor dezelfde feiten. Ook heeft de rechter een verzoek tot compensatie voor nabestaanden afgewezen.

Er zijn geen aanklachten meer tegen de voormalig president, maar het is onduidelijk of de 88-jarige Mubarak het militair ziekenhuis in Kairo zal verlaten. Daar zit hij al een paar jaar onder huisarrest. Hij werd in een rolstoel donderdag de rechtszaal ingereden. Toen de aanklachten tegen hem werden voorgelezen, reageerde hij: “Het is allemaal niet gebeurd”. Nabestaanden waren niet bij de rechtszaak aanwezig, familieleden en aanhangers van Mubarak wel.

Lees ook: Volgende Arabische opstand wordt gewelddadiger dan ooit

Protesten

Mubarak werd na de protesten in 2011 afgezet nadat hij dertig jaar over Egypte had geregeerd. Een jaar later werd hij veroordeeld voor zijn verantwoordelijkheid voor de dood van 239 demonstranten. Onder de democratisch verkozen leider van de Moslim Broederschap, Mohammed Morsi, werden ook hoge officieren en politici veroordeeld voor hun verantwoordelijkheid bij de bloedige demonstraties.

Lees ook: Morsi heeft zelfs welgestelde Egyptenaren boos gekregen

Toen het leger de regering van Morsi in 2013 omverwierp, verschijnen zij langzaam weer in hoge posities. Mubarak en metgezellen werden in 2014 vrijgesproken, terwijl islamitische- en seculiere activisten steeds harder zijn aangepakt. De nieuwe regering onder Al-Sisi bestempelt de Moslim Broederschap als terroristische organisatie.