Massagraf gevonden bij voormalig Iers weeshuis

Een commissie doet sinds 2014 onderzoek naar de dood van zo’n 800 kinderen in de vorige eeuw in het weeshuis.

Een gedenkplaats in het Ierse Tuam ter ere van de naar schatting achthonderd omgekomen kinderen in het weeshuis.
Een gedenkplaats in het Ierse Tuam ter ere van de naar schatting achthonderd omgekomen kinderen in het weeshuis. Foto Paul Faith / AFP

In de Ierse stad Tuam zijn bij een voormalig katholiek weeshuis restanten gevonden van lijkjes van baby’s en jonge kinderen in een massagraf. Dat meldt een speciale onderzoekscommissie, volgens AP.

De commissie vond na opgravingen ongeveer twintig ondergrondse kamers die een “significante hoeveelheid menselijke resten” bevatten. DNA-analyse bevestigde dat het gaat om restanten van kinderen in de leeftijd variërend tussen de 35 weken en drie jaar. Ze zijn begraven tussen de jaren ’20 en ’50. Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het massagraf. Het tehuis werd gerund door de zusters van de Bon Secours-orde.

Lees ook: Ierland onderzoekt ‘schandalige’ behandeling ongehuwde meisjes

Er werd al langer vermoed dat de kinderen hier waren begraven, maar de vondst van het massagraf is het eerste bewijs. Nadat de historica Catherine Corless in 2014 had ontdekt dat in het tehuis tussen 1925 en 1961 bijna 800 kinderen zijn overleden, werd een speciale onderzoekscommissie ingesteld. Het dodenaantal lag namelijk aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde en bovendien was er maar één graf te vinden.

Het weeshuis bood in de jaren tot 1961 onderdak aan wezen en ongetrouwde moeders en hun kinderen. Tussen 1920 en eind jaren ’70 verbleven zo’n 35.000 ongehuwde moeders en hun kinderen in dergelijke tehuizen.

De vondst van het massagraf grijpt terug naar een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Ierland waarin er een “zorgwekkende symbiose” was tussen kerk en staat die leidde tot een “schandalige behandeling” van ongehuwde meisjes, aldus premier Enda Kenny in 2014. De commissie doet verder nog onderzoek naar gedwongen adopties en gedwongen deelname aan medicijnexperimenten.