Man met gasflessen in auto in België weer vrijgelaten

De man werd donderdagavond aangehouden omdat hij twee gasflessen in zijn auto had en bekend stond als geradicaliseerd.

Foto Laurie Dieffembacq / AFP

De man die donderdagavond werd aangehouden met twee gasflessen in zijn auto is vrijdag weer vrijgelaten. Dat meldt de Belgische krant De Standaard op basis van het Openbaar Ministerie. De man zou hebben verklaard dat de gasflessen voor huishoudelijk gebruik waren bestemd. Volgens het Openbaar Ministerie bevestigen de eerste conclusies van het onderzoek zijn verklaring.

De man werd donderdagavond aangehouden nadat hij met hoge snelheid een rood stoplicht had genegeerd. Nadat hij weigerde zijn kofferbak te openden, vonden de agenten twee gasflessen. Hij werd vervolgens aangehouden omdat hij bij de inlichtingendiensten bekend stond als geradicaliseerd. Het Openbaar Ministerie liet onmiddellijk weten dat het voorbarig zou zijn om conclusies te trekken.

De 27-jarige man kreeg vorig jaar een voorwaardelijke celstraf opgelegd. Hij probeerde twee keer naar Syrië te reizen maar werd de laatste keer in Turkije opgepakt.

De Belgische politie was vrijdag in Antwerpen al extra alert nadat een dreigvideo was opgedoken die mogelijk afkomstig is van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De video was opgenomen in de buurt van het centraal station in Antwerpen maar het is nog onduidelijk wie de makers zijn. De politie besloot het dreigingsniveau niet te verhogen omdat er geen concrete dreiging is.