Jazzpianist Misha Mengelberg (81) overleden

Mengelberg wordt gezien als de grootvorst van de Nederlands improjazz.

Mengelberg is 81 jaar oud geworden.
Mengelberg is 81 jaar oud geworden. Foto Ton Mijs

Jazzpianist en componist Misha Mengelberg is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de manager van Mengelberg tegenover NRC.

Mengelberg wordt gezien als de grootvorst van de Nederlandse improjazz. In 1967 voegde hij zich als leider bij het roemrucht Instant Composers Pool, dat muziekstijlen uit de Europese muziek verbindt met elementen uit de free jazz. Hij werd veelvuldig voor zijn werk bekroond. Zo won hij onder meer een “Bird” op het North Sea Jazz Festival.

Lees ook: Schijnbaar achteloos beroerde Mengelberg de toetsen

Mengelberg hoorde al vroeg bij de top van de geïmproviseerde muziek. Hij was erbij toen, in de jaren zestig, de op Amerikaanse voorbeelden geënte jazzmuziek naar de achtergrond verdween om plaats te maken voor de vrije geïmproviseerde muziek met een sterke Nederlandse identiteit.

Lees ook: Misha’s jazzopera met solokoe

De grootvorst van de improjazz was al enige tijd niet meer in staat om te componeren. Twee jaar geleden was op het IDFA in de documentaire Misha Enzovoort van cineast en schrijver Cherry Duyns al te zien hoe het geheugen van de in Kiev geboren jazzmusicus, avant-gardist en denker langzaam aan het uitdoven was.

Bekijk hieronder een aflevering van Vrije Geluiden waarin Mengelberg in 2004 te gast was: