Longreads

Hoe de beroemdste foto van de Spelen in München tot stand kwam

De foto van een terrorist in bivakmuts op het balkon groeide uit tot het iconische beeld van de Spelen in München. Deadspin schreef er een longread over.

De iconische foto van het bloedbad in München in 1972: een terrorist met bivakmuts loopt het balkon op van het appartement waar de Israëlische ploeg wordt gegijzeld.
De iconische foto van het bloedbad in München in 1972: een terrorist met bivakmuts loopt het balkon op van het appartement waar de Israëlische ploeg wordt gegijzeld. Foto Kurt Strumpf/AP

Ja, er werd ook gesport, maar daar staan de Olympische Zomerspelen in München in 1972 niet bekend om. Het zullen voor eeuwig de Spelen zijn waarbij een groep Palestijnse terroristen elf leden van de Israëlische olympische ploeg gijzelden en vervolgens doodden. De meest iconische foto van die Spelen is dan ook niet van een sporter, maar van een van de terroristen.

Gezien van een grote afstand, loopt een van de terroristen het balkon op van het appartement waarin de atleten en begeleiders vastgehouden worden. Of hij een wapen vast heeft is niet duidelijk. Zijn gezicht is verborgen achter een grote bivakmuts, die nauw aansluit op de coltrui die hij draagt. Website Deadspin schreef een longread over de totstandkoming van de foto.

Of eigenlijk: over de fotograaf van bijna exact dezelfde foto, die daar in tegenstelling tot Kurt Strumpf van persbureau AP geen faam aan overhield. De foto die de Duitser Strumpf nam werd door ongeveer alle media overgenomen, die van de Schotse Australiër Russ McPhedran raakte in de vergetelheid.

Gezicht van terrorisme

Auteur van het stuk David Davis wilde een verhaal maken over wie de terrorist is die op de foto staat. Daarbij probeerde hij eerst contact te krijgen met Strumpf, alleen is die in 2014 overleden. In zijn zoektocht naar meer informatie stuitte Davis op de foto van McPhedran. En hij leeft nog wel.

In zijn stuk schetst Davis niet alleen het vergeten verhaal van McPhedran, ook de bredere betekenis voor Duitsland, de Joodse gemeenschap en Israël van het houden van de Spelen in München - 36 jaar na de Spelen ten tijde van Hitler - komt aan bod. En dit was het eerste moment waarop een terroristische actie live te zien was in de huiskamers van velen over de wereld.

De man met de bivakmuts werd, ondanks dat hij het bedekte, het gezicht van het terrorisme in de jaren zeventig. Mede door de wereldberoemde foto.