Reportage

‘Grafstemming’ heerst in de Hoekse Bonnenpolder

Hoek van Holland Plan voor de aanleg van een natuurbegraafplaats – de grootste van Nederland – in de Bonnenpolder stuit op weerstand omwonenden. „Laat de polder met rust.”

Tegenstanders protesteren met donkere humor tegen de mogelijke komst van een grote natuurbegraafplaats.
Tegenstanders protesteren met donkere humor tegen de mogelijke komst van een grote natuurbegraafplaats. Foto Rien Zilvold

Er heerst een ‘grafstemming’ in de Bonnenpolder bij Hoek van Holland. Dat staat althans te lezen op een protestbord aan het begin van het Bonnenpad. Omwonenden zijn ongerust over de aanleg van een natuurbegraafplaats in het gebied. „Dit is het laatste stukje groen in de omgeving”, zegt Sabine Rietkerk. „Voor de rest is alles volgebouwd. Zelfs op het strand staan al huisjes.” De Hoek van Hollandse is namens actiegroep ‘Zorgen om de Bonnen’ een petitie begonnen tegen de komst van de begraafplaats.

Een laatste rustplaats midden in de vrije natuur is een wens die steeds meer mensen koesteren, zo staat te lezen op website van Natuurbegraven Nederland, dat deze vorm van teraardebestelling zonder zerk of steen al op drie plaatsen in Nederland in de praktijk brengt. De onderneming heeft nu zijn ogen gericht op de Bonnenpolder, en daartoe vorig voorjaar de grond (128 hectare van de 250 hectare grote polder) gekocht van de eeuwenlange eigenaar: de adellijke familie Van Rijckevorsel.

Hoewel de verkoop rond is, geldt er een ontbindende voorwaarde, bevestigt woordvoerder Sigrid Vos van Natuurbegraven Nederland. De transactie wordt teruggedraaid als de plannen niet doorgaan. En dat is precies wat initiatiefneemster Rietkerk met haar petitie voor ogen staat. Een begraafplaats tast volgens haar het karakter van het gebied aan, dat nu een recreatieve en agrarische functie heeft. „De sfeer zal veranderen. Als je rouwende mensen tegenkomt, dan houd je daar rekening mee. Je gaat je ernaar gedragen.”

Ongewenste functie

Rotterdam, waartoe Hoek van Holland behoort, heeft nog geen jaar terug in het Ontwikkelplan Oranjebonnen vastgelegd dat een natuurbegraafplaats een ‘ongewenste functie’ is. „Zullen we ons daar gewoon aan houden?”, stelt Rietkerk voor.

Maar volgens woordvoerder Vos van Natuurbegraven Nederland berust die bepaling op het misverstand dat daarvoor een gesloten boomgaard nodig zou zijn, zoals het ontwikkelplan vermeldt. „Dat is niet het geval. Het is juist onze bedoeling dat het huidige gebied leidend is in de vormgeving, dat het past bij het lokale landschap. Het blijft overwegend een natuurlandschap met recreatieve functie, waarvan een klein gedeelte wordt gereserveerd voor graven.”

Een door de tegenstanders genoemd getal van 34.000 graven in totaal is volgens haar uit de lucht gegrepen. „Waarschijnlijk is dat afgeleid van de gravendichtheid op onze andere begraafplaatsen. Maar wij gaan uit van ongeveer 25 hectare voor de begraafplaats, waarvan maximaal tien procent voor de graven. Dat is zes à zeven mensen op de oppervlakte van een voetbalveld. Als je die graven wilt zien, zul je echt op zoek moeten.”

De onderneming erkent wel dat het gedeelte waar de graven komen met een meter moet worden opgehoogd, vanwege de hoogte van het grondwater. „Het lijkt erop dat dat nodig is, maar alleen op het kleine gedeelte waar de graven komen. Wij denken dat we daar in het ontwerp een oplossing voor vinden.”

Natuurbegraven Nederland wil komend voorjaar een eerste informatiebijeenkomst houden in Hoek van Holland. Ook wil het omwonenden uitnodigen om een kijkje te komen nemen op haar natuurbegraafplaatsen elders. „Wij begrijpen de zorgen. Het is aan ons om te bewijzen dat die niet nodig zijn. Het project heeft de steun van natuurorganisaties.”

Pas als Natuurbegraven Nederland een concreet voorstel indient, is de politiek aan zet. In antwoord op vragen van raadslid Danielle Knieriem (CDA) liet wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) in november weten de haalbaarheid van het initiatief te willen ‘verkennen’. Zodra het zover is, zal Sabine Rietkerk de petitie van inmiddels 1.600 ondertekenaars aan de wethouder overhandigen. „Laat de Bonnenpolder met rust, hij is prachtig zoals hij is.”