Opinie

Geen grap: de PVV heeft écht maar één lid

De correspondent in Berlijn In Duitsland is men verbijsterd dat de PVV aan de verkiezingen mag meedoen terwijl de partij niet democratisch georganiseerd is, ontdekt correspondent Juurd Eijsvoogel.

Bloomberg

Het tafelgesprek kabbelde al een tijdje voort, tot een kwestie aan de orde kwam die ook in politiek Berlijn de gemoederen bezighoudt: de verkiezingen in Nederland. Daarover moest mevrouw de minister iets van het hart.

Barbara Hendricks is minister van milieu, natuurbescherming, bouw en reactorveiligheid. Ze is een politieke veteraan. Al 45 jaar lid van de SPD, al 23 jaar lid van de Bondsdag. Ze is geboren in Kleef, over de grens bij Nijmegen, waar ze nog steeds een huis heeft. Nederland is voor haar geen onbekend terrein. Ze komt er graag.

Maar dat het in Nederland mogelijk is dat een partij met één lid überhaupt aan de verkiezingen meedoet, en dan ook nog eens zo hoog staat in de peilingen, daar kon de Duitse sociaal-democraat niet bij. De PVV is toch geen nieuw verschijnsel? Hoe is het mogelijk, zei ze verontwaardigd, terwijl ze met haar hand op tafel sloeg, dat de Nederlandse regering er de afgelopen jaren niet voor heeft gezorgd dat er een bepaling in de wet komt, die eist dat iedere partij democratisch georganiseerd is?

Aan dit diner van eind vorig jaar, en de uitbarsting van de minister, denk ik regelmatig terug. Vooral als ik weer eens stuit op het onbegrip van Duitsers over de manier waarop de PVV georganiseerd is, en georganiseerd mág zijn.

Onlangs belde de tageszeitung, meestal kortweg taz genoemd, met de vraag of ik een bijdrage wilde schrijven voor hun serie op de opiniepagina over de omgang met populisme. Toen de redacteur het gevraagde stuk binnen had, mailde ze me terug met een vraag over de passage over de PVV: „Heeft die partij écht maar één lid???” Ze kon het amper geloven.

Hetzende Holländer

In Duitsland, waar men zijn historische lessen heeft geleerd, staat over politieke partijen in de Grondwet (artikel 21), dat „hun interne organisatie moet voldoen aan democratische beginselen”. Dat zo’n vanzelfsprekende voorwaarde in Nederland níet aan partijen wordt gesteld, daar schudt men in Duitsland verbijsterd het hoofd over. Ook de AfD, waarmee de PVV warme banden onderhoudt, en de extreem-rechtse NPD zouden verboden worden als ze georganiseerd waren zoals de PVV en er geen andere leden waren dan de leider.

Geen wonder dat er in Duitsland weinig begrip bestaat voor de PVV en Geert Wilders. In het boulevardblad Bild, de grootste krant van Duitsland, verscheen vrijdag een artikel onder de kop: Der hetzende Holländer. „Het liberale, kleurrijke en op de wereld gerichte Holland, en de islam-, EU- en buitenlanderhater Geert Wilders – hoe gaat dat samen?”, vroeg de krant zich af.

Het artikel in de taz verscheen deze week met, voor alle duidelijkheid, een kleine toevoeging van de eindredacteur, geplaatst tussen gedachtestreepjes: „En dan is er zijn partij, die – geen grap – maar één lid heeft: hijzelf.”