Franssen spant kort geding aan tegen judobond om A-status

Haar A-status werd ingetrokken wegens een verschil van inzicht over de te volgen route richting de Spelen.

Juul Franssen tijdens een persbijeenkomst in de aanloop naar de EK judo in het Russische Kazan.
Juul Franssen tijdens een persbijeenkomst in de aanloop naar de EK judo in het Russische Kazan. Foto Remko de Waal/ ANP

Judoka Juul Franssen gaat via een kort geding tegen de Judo Bond Nederland proberen haar A-status terug te krijgen. De judobond beëindigde begin dit jaar die status, waardoor Franssen geen aanspraak meer kan maken op voorzieningen die haar topsportcarrière ondersteunen.

De Nederlandse judoka mag na het intrekken van haar A-status ook niet meer meedoen aan internationale wedstrijden en trainingsstages met de nationale topsportselectie. De judobond gaf begin dit jaar als verklaring voor de uitsluiting van Franssen “een verschil van inzicht over de te volgen route richting de Olympische Spelen van 2020″.

Dat verschil van inzicht zit hem in de plek waar getraind wordt, zo liet Hetteke Frima van NL Sporter, de organisatie die opkomt voor de belangen van topsporters, eerder weten:

“De bond wil dat alle trainingen op Papendal worden gevolgd, anders volgt uitsluiting. Juul wil zich daar wel aan houden, maar kan niet volledig aan de eis van de bond voldoen. Ze traint zo’n twee keer per week op Papendal, maar studeert in Rotterdam en volgt daar dus ook trainingen. Ze kan niet elke keer naar Arnhem komen als haar studie in Rotterdam is. We zijn op een punt beland dat de bond niet meer met Juul wil praten. De deur is dichtgedaan”

Lees ook het interview dat NRC in november met de judoka had: Eetbuien, janken, flippen. En dan goud

Dat Franssen na de Spelen in Rio verplicht in Papendal moest gaan trainen was al eerder kenbaar gemaakt door de technisch directeur van de judobond. Hij zou destijds tegen haar gezegd hebben: “Als jij niet per 1 september op Papendal komt trainen, neem ik je je A-status af.”