Opinie

Filmpjes

Marcel

Je kon het je niet voorstellen, maar onder de lijsttrekkers waren er die dachten dat we ze nog niet goed genoeg kenden en dat het misschien een goed idee was om nog dieper door de knieën te zakken voor de kiezersgunst. Om standpunten ging het al lang niet meer. Op verzoek gingen de kleren uit, ze toonden zich nu ook naakt: als mens. En dan moesten we/ze nog twee weken.

Mark Rutte, Emile Roemer, Marianne Thieme, Alexander Pechtold, Lodewijk Asscher, Sybrand Buma, Jesse Klaver én Henk Krol kregen namens RTL Late Night een vlogger op bezoek die ze leerde hoe of ze zichzelf moesten filmen. Humberto ontving de vloggers, het waren een mannetjes- en een vrouwtjesvlogger.

Hij vond het meteen al leuk.

Vraag: „Wie verraste jullie het meeste?”

Antwoord: „Alle lijsttrekkers waren leuk.”

Vraag: „Maar wie was er extra leuk?”

Het vlogmannetje, petje schuin op het hoofd: „Toch wel gek om te zeggen, maar Henk Krol…”

Humberto: „Henk Krol?!”

Vlogmannetje: „Ja, Henk Krol.”

We kregen een vlog van Henk te zien. De lijsttrekker van 50Plus lag in bed en probeerde, het gezicht nog in de kreukels, de ochtendkranten – hij stond zelf op de voorpagina – te lezen op een iPad.

Café Schiller in Amsterdam lag in een deuk.

Nog meer korte filmpjes. Lodewijk Asscher die een balletje trapte op een veldje en daar in de dienstauto gewichtig over deed terwijl hij zichzelf filmde. „Zo,” zei hij, alsof hij zich vaker naar een trapveldje liet rijden, „ik heb mijn portie voetbal weer gehad voor vandaag.”

Sybrand Buma van het CDA filmde zichzelf in de nacht voor een McDonald’s-vestiging. Hij dacht erover om een Big Mac te gaan kopen, want na een dag campagne voeren had hij honger.

Emile Roemer hing weer boven het aanrecht in zijn rijtjeshuis, waar ik hem deze campagne al eerder had gezien toen hij er een keer een boterham smeerde. Hij goot een kan koffie leeg in een rode thermoskan. Als je dat uitzendwaardig vindt, minacht je de kiezer pas echt, hoewel echte SP’ers er waarschijnlijk weer een bewijs in zullen zien dat hij zo gewoon is gebleven.

Jesse Klaver in een groen shirt in de sportschool, trekkend aan iets, sprekend tot ons („Ja-ja, ik ben nu in the gym om in shape te blijven”): ik wilde dat ik het nooit gezien had. Later zong hij samen met de mannetjesvlogger ook nog het lied Brabant van Guus Meeuwis.

„Daar is over nagedacht!”, zei Humberto Tan.

heeft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.