Factchecker

Facebook gaat nepnieuws aanpakken in Nederland

Facebook gaat nu ook nepnieuws aanpakken in Nederland. Nieuwssite Nu.nl en factcheckers van de Universiteit Leiden gaan het sociale netwerk helpen onware berichten te ontmaskeren. Facebook ging eerder al zulke samenwerkingsverbanden aan in de VS, Frankrijk en Duitsland.

Nederlandse gebruikers krijgen de mogelijkheid om berichten die ze niet vertrouwen, te melden. Als twee feitencheckers onafhankelijk van elkaar tot de conclusie komen dat een bericht nep is, voorziet Facebook het van de waarschuwing „in twijfel getrokken”. Berichten met zo’n negatieve beoordeling komen lager in de tijdlijn te staan. Ook kan er niet meer mee worden geadverteerd. De factcheckers volgen de principes opgesteld door het Amerikaanse Poynter Institute.

Zij krijgen geen vergoeding; het gaat voorlopig om een proef voor onbepaalde tijd. Nu.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman: „Als blijkt dat we er dagelijks vijf man aan kwijt zijn, is dat een reden om af te haken.”

NRC, ook gepolst door Facebook, sloeg het voorstel af. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch begrijpt niet goed dat Facebook krantenredacties vraagt om gratis manuren in te zetten. „Wij staan voor een betrouwbaar NRC. Het zou absurd zijn dat we NRC-capaciteit moeten inzetten voor het betrouwbaar maken van Facebook.”(NRC)