EU wil afgewezen asielzoekers vaker en langer opsluiten

De Europese commissie heeft voorgesteld om uitgeprocedeerde migranten tot anderhalf jaar vast te houden.

EU-minister van Migratie Avramopoulos op een persconferentie donderdag.
EU-minister van Migratie Avramopoulos op een persconferentie donderdag. Foto Yves Herman / Reuters

Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten harder worden aangepakt als zij weigeren terug te keren naar hun land van herkomst, als het aan de Europese Commissie ligt. Lidstaten moeten meer gaan samenwerken om ze op te sporen en zodra blijkt dat ze van plan zijn illegaal te blijven in de EU, dan moeten ze sneller kunnen worden vastgezet. Dat heeft de commissie donderdag bekend gemaakt.

De hechtenis is volgens de commissie nodig zodra een uitgeprocedeerde asielzoeker verdacht gedrag vertoont en naar verwachting niet van plan is om naar huis te gaan. Bijvoorbeeld als hij of zij valse papieren gebruikt en zich niet houdt aan afspraken met autoriteiten. Preventief vastzetten zou dan gerechtvaardigd zijn, in sommige gevallen zelfs als het om kinderen gaat.

‘Efficiënt en geloofwaardig’

Afgewezen asielzoekers mogen normaal gesproken maximaal een half jaar vastgehouden worden, maar dat moet in speciale gevallen ook verlengd kunnen worden tot anderhalf jaar, liet de Griekse Eurocommissaris Dimitri Avramopoulos van migratie in een persconferentie weten. Deze maatregel is nodig omdat in sommige lidstaten de uitzetprocedure langer duurt dan de toegestane hechtenis, waardoor uitgeprocedeerden de mogelijkheid krijgen om te verdwijnen. Over het plan zei Avramopoulos verder dat “dit ook een duidelijke waarschuwing zal zijn tegen het ondernemen van de gevaarlijke reis naar Europa”.

Lees ook: Niet gewenst in Nederland, en toch maar opgevangen

De commissie streeft naar een meer efficiënte en geloofwaardige Europese terugkeerregeling. Vicevoorzitter Frans Timmermans lichtte toe:

“We willen hulp bieden aan mensen die internationale bescherming nodig hebben. Wij zijn het aan hun, onze partners buiten de EU en aan onze burgers verschuldigd om duidelijk te zeggen: als je hulp nodig hebt, helpen we je, zo niet, dan vertrek je.”

200 miljoen

Ook wil de commissie dat de termijn van vertrek korter wordt en dat lidstaten meer gaan samenwerken om uitgeprocedeerden asielzoekers op te sporen en uit te zetten. Voor deze gezamenlijke aanpak zou 200 miljoen euro extra nodig zijn.

Op het moment verblijven er naar schatting een miljoen afgewezen asielzoekers in de EU. Het merendeel hiervan komt uit landen zoals Nigeria, Pakistan of Marokko. De afgelopen jaren bleek dat maar 37 procent van alle uitgeprocedeerde migranten de afgelopen jaren gedwongen of vrijwillig terugkeerde naar het land van herkomst.