Etna slingert stukken lava 200 meter de lucht in

Foto Antonio Parrinello/Reuters

De Etna op Sicilië heeft weer van zich laten horen. De grootste actieve vulkaan in Europa begon op maandag 27 februari, vlak na 5 uur in de middag, lava te spuwen. In de daaropvolgende nacht deden zich herhaaldelijk explosies voor, die gloeiende lavafragmenten tot 200 meter hoog de lucht in slingerden. Onderzoekers van de Osservatorio Etneo in Catania, de stad ten zuiden van de vulkaan, zagen de activiteit woensdagavond weer afnemen.

De uitbarsting was mild vergeleken met die van januari 2011-februari 2012, en die van december 2015, toen as kilometers hoog de lucht in werd geblazen, en de luchthaven van Catania dicht moest. De uitbarsting deed zich nu voor op de top van de 3.300 meter hoge kegelvormige vulkaan. Erupties kunnen ook aan de flanken optreden. Op de top bevinden zich op dit moment vier kraters – door de hoge activiteit van de vulkaan verandert zijn morfologie relatief snel. Het was de meest zuidelijke krater, de Southeast Crater die in 1971 is ontstaan, waar begin deze week lava uit spuwde.

Sinds 2000 zijn er op de top vijf uitbarstingen geweest, en vier aan de flanken van de vulkaan. Die laatste zijn voor de mens het gevaarlijkst, omdat ze plaatsvinden op lager gelegen hellingen.