‘Een verhaal zonder woorden’

De zeventienjarige Bo ten Broeke uit Oldenzaal wint de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand februari, met het thema Stilte.

Stilte
Stilte Bo ten Broeke

„Dat is Annabel, een meisje uit mijn klas”, vertelt Bo ten Broeke (17) uit Oldenzaal, eerstejaars student aan de opleiding Fotografie aan het ROC van Twente. Met haar foto ‘Stilte’ wint zij de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand februari.

„De foto is gemaakt in een studio op school. We hadden de opdracht gekregen om een portret te maken met als thema ‘Stilte’. Even later bleek dat het ook het thema was voor deze fotowedstrijd, dus dat kwam mooi uit.”

„Met deze foto wilden we iemand uitbeelden die van binnen beschadigd was. Je kunt wel aan haar zien dat er iets is, maar wat precies, dat weet je niet. Een verhaal zonder woorden. Om het er zo uit te laten zien hebben we veel make-up gebruikt, op het gezicht en de handen, zelfs de nagels zijn afgekloven. We hebben een hele serie gemaakt, met verschillende poses. In zwart-wit, dat vind ik veel mooier. Dat contrast past ook veel beter bij het verhaal. Twee uur zijn we ermee bezig geweest. Is dat lang voor een serie?”

Mobieltje

Bo is inmiddels een jaar of drie bezig met fotografie. „Ik was altijd maar foto’s aan het maken met mijn mobieltje. Op een gegeven moment dacht ik: waarom koop ik eigenlijk geen camera? Ik ben zelf gaan uitvinden hoe dat ding werkte en dat vond ik zo leuk – toen ik hoorde dat er ook een opleiding voor fotografie bestond, besloot ik meteen om dat te gaan doen.”

Dingen uitproberen

„Natuur- of reportagefotografie is leuk, maar portretten maken vind ik het mooist. Een verhaal vertellen met een gezicht. Daar hoop ik later groot in te worden. Ik krijg ook al best veel opdrachten van mensen die vragen of ik een portret van ze wil maken. Of ik vraag een vriendin of ze model wil staan. En als ik niemand kan vinden probeer ik dingen gewoon op mezelf uit.”

Stilte, heeft Bo daar zelf eigenlijk iets mee? Op die vraag blijft het lang stil. „Niet echt”, zegt ze dan. „Het was maar een opdracht voor school, hè.”

Het thema voor de maand maart is ‘Dier’. U kunt uw foto’s inzenden tot vrijdag 31 maart 17.00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd.