detailhandel

Omzet internetwinkels voor het eerst boven de 20 miljard euro

Nederlandse consumenten hebben vorig jaar voor een recordbedrag van ruim 20 miljard euro producten en diensten gekocht bij webwinkels. In 2015 stokte de teller nog bij 16,5 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van website Thuiswinkel.org. Vooral online schoenenverkopers hadden een goed jaar. Zij zagen de omzet met 44 procent toenemen tot bijna 1 miljard. Volgens het onderzoeksbureau profiteren webwinkels van de aantrekkende economie en een stijgend consumentenvertrouwen. Maar ook het verdwijnen van belangrijke winkelketens uit de winkelstraat is van invloed op de cijfers, stelt GfK. Onder meer Mitra en MS Mode gingen vorig jaar failliet, eerder sloot V&D al zijn deuren. Vorig jaar liep de omzet van fysieke winkels verder terug, zij het slechts met 1 procent. (NRC)