Over parfums: mag het wat minder zoet?

Dat we verslaafd zijn aan zoet is één ding. Maar, vraagt moderedacteur Milou van Rossum zich hardop af, kunnen we met parfum een beetje terughoudend zijn?

Foto iStock

Phil Spector werd bekend met zijn ‘wall of sound’. Modeontwerpers Viktor & Rolf zou je de gangmakers kunnen noemen achter de ‘wall of scent’: even zoete als aanwezige geuren, die nauwelijks mengen met de huid en als een muur overeind blijven staan. In een drukke straat bots je er regelmatig even tegenaan. Dat is nog wel te doen. Maar God beware als je als niet-liefhebber naast een rijkelijk besprenkelde zoetdraagster in een vol vliegtuig zit, zoals mij laatst gebeurde: ik voelde me alsof ik gevangen zat in een grote bak zuurtjes bij Jamin.

Lees ook: Wat als je onpasselijk wordt van het parfum van je collega

Geuren voor vrouwen zijn per definitie vaak aan de zoete kant. Maar er is zacht, poederig zoet en er is fel, plakkerig zoet. Ik kan me de eerste keer dat ik Flowerbomb rook nog goed herinneren. Ik had alles verwacht van Viktor & Rolfs eerste parfum, behalve deze snoepjesgeur die voor mijn gevoel niets met hun avant-gardistische mode te maken had.

Verslavend zoet

Het Nederlandse duo liep wel degelijk op de troepen vooruit, zo is inmiddels gebleken. Flowerbomb – al twaalf jaar een wereldhit – was weliswaar niet de eerste snoepzoete geur, maar lijkt er wel voor te hebben gezorgd dat zoet een vlucht heeft genomen in de parfumwereld. Zelfs het eigenzinnige Prada heeft tegenwoordig superzoet: Candy. Viktor & Rolf zelf hebben de lat nog zoeter gelegd: hun karamellerige Bonbon (2014) heeft volgens de eigen site „een verslavende zoetheid”.

Je kunt het ook omdraaien: omdat we met z’n allen zo verslaafd zijn aan zoet, is parfum dat ook. Ons eten zit vol suiker, onze winkelstraten, althans die in Amsterdam, ruiken naar Nutella, onze bodylotions en haarproducten zijn zoet, net als onze lipgloss. Misschien is het tijd voor wat etiquette. Neem roken als voorbeeld: binnenshuis alleen in overleg. In restaurants, openbaar vervoer, theater, bioscoop of vliegtuig nooit.