Conflict Air France en KLM over salarisverhoging topman Elbers

De raad van commissarissen van Air France-KLM weigert een verhoging van topman Elbers’ vaste salaris van 450.000 naar 500.000 euro.

Pieter Elbers, topman van KLM, Jean-Marc Janaillac (Air France KLM), en Franck Terner (Air France) voorafgaand aan de persconferentie van de jaarcijfers 2016 van Air France KLM.
Pieter Elbers, topman van KLM, Jean-Marc Janaillac (Air France KLM), en Franck Terner (Air France) voorafgaand aan de persconferentie van de jaarcijfers 2016 van Air France KLM. Foto Remko de Waal/ANP

Een salarisverhoging voor KLM-topman Pieter Elbers heeft geleid tot een nieuw conflict tussen Air France en KLM. De raad van commissarissen van Air France-KLM weigert een verhoging van Elbers’ vaste salaris van 450.000 naar 500.000 euro en wil niet verder gaan dan 475.000 euro. Een van de verwijten aan Elbers zou zijn dat hij meer oog heeft voor de belangen van KLM dan voor de belangen van Air France-KLM.

Dat bericht de Franse zakenkrant La Tribune vrijdagochtend. Bij KLM is men woedend dat gedetailleerde informatie over het conflict binnen de raad van commissarissen van Air France-KLM naar de krant is gelekt. De beslissing over de salarisverhoging wordt pas toegelicht tijdens de aandeelhoudersvergadering in april. Een woordvoerder van KLM: „De voorbereidingen hiervoor zijn nog niet afgerond.”

Lees ook: Relatieproblemen verstieren resultaten Air France-KLM

Het lek is mogelijk bedoeld om de aandacht te verleggen naar het Nederlandse deel van de luchtvaartgroep. In Frankrijk is veel ophef over een salarisverhoging van 17 procent voor de top van Air France. Volgens de Franse vakbond CGT gaat het om een uitkering van 5 miljoen euro voor veertien directieleden. De bond heeft werknemers van Air France opgeroepen om op 7 maart te gaan staken uit protest tegen deze salarisverhoging.

De raad van commissarissen van KLM, onder voorzitterschap van Hans Smits, wil het salaris van Elbers minimaal op hetzelfde niveau brengen als dat van zijn voorganger Camiel Eurlings, die in oktober 2014 moest opstappen. Eurlings verdiende 475.000 euro. Daarnaast valt het variabele salaris van Elbers hoger uit vanwege de uitstekende prestaties van KLM in 2016. De winst van KLM steeg vorig jaar van 384 naar 681 miljoen euro. Air France, twee keer zo groot als KLM, droeg 372 miljoen euro bij aan de operationele winst.

Het vaste salaris van Elbers is laag in vergelijking met de markt, zegt Smits. Zijn voorgangers bij KLM verdienden ook meer. „Elbers krijgt nu het salaris waar hij bij zijn aantreden al recht op had.” Aan de variabele beloning verandert niets, volgens Smits. Het valt alleen hoger uit omdat 2016 een goed jaar was. „Het bedrag heb ik niet paraat.”

Smits is naar eigen zeggen „verdrietig” over het uitlekken van het conflict. „Dit is betreurenswaardig. Het hoort niet en het zal nooit meer gebeuren.” Over het motief wil hij niet speculeren. „Ik heb geen zin om daar over na te denken. Ik relativeer het met opzet om de relatie tussen Air France en KLM niet verder te belasten. Er zijn genoeg andere uitdagingen buiten het bedrijf, laten we ons daarop richten.”

Lees ook: De drie ruzies van Air France-KLM