‘Chemische wapens ingezet in strijd rond Mosul’

Dat meldt het Rode Kruis. Zeven mensen zouden in het ziekenhuis worden behandeld.

Mensen verlaten Mosul nadat er om de stad wordt gevochten.
Mensen verlaten Mosul nadat er om de stad wordt gevochten. Foto Aris Messinis / AFP

Tijdens de slag rond rond Mosul hebben volgens het Rode Kruis de strijdende partijen gebruik gemaakt van chemische wapens. Dat meldt de hulporganisatie vrijdag in een verklaring. Volgens het Rode Kruis worden vijf kinderen en twee vrouwen in een ziekenhuis behandeld aan symptomen die overeenkomen met de blootstelling aan chemische wapens.

Robert Mardini, het hoofd van de operaties van het Rode Kruis in het Midden-Oosten, veroordeelt het gebruik van chemische wapens sterk.

Twitter avatar RMardiniICRC Robert Mardini We condemn in the strongest possible terms any use of chemical weapons, by any party, anywhere. Absolutely prohibited by the rules of war.

De patiënten werden de afgelopen twee dagen opgenomen in een ziekenhuis in Erbill, ten oosten van Mosul. Het Rode Kruis zegt in de verklaring niet wie de chemische wapens heeft ingezet.

Bekijk ook: Het slotoffensief om Mosul is in volle gang

Chemische wapens

Islamitische Staat (IS) heeft volgens persbureau Reuters al zeker 52 keer gebruik gemaakt van chemische wapens in Irak en Syrië. Volgens een rapport van Human Rights Watch dat twee weken geleden verscheen, zou ook het Syrische leger gebruik hebben gemaakt van chemische wapens tijdens de slag rond Aleppo.

Mosul is een IS-bolwerk dat in twee helften wordt opgedeeld door de rivier de Tigris. Het Iraakse leger heeft de oostkant van de stad sinds enkele weken in handen en begon twee weken geleden met een offensief om het westen van de stad te heroveren. De Iraakse leider Haider Al-Abadi liet woensdag weten dat de stad inmiddels bijna is bevrijd.