Burgemeester Calais verbiedt uitdelen voedsel aan migranten

Het decreet komt vier maanden na de ontruiming van de ‘Jungle van Calais’, het kamp waar eerder duizenden migranten zich hadden gevestigd.

Bouchart (midden) in de duinen van Calais woensdag.
Bouchart (midden) in de duinen van Calais woensdag. Foto Philippe Huguen / AFP

De burgemeester van Calais, Natacha Bouchart, heeft donderdagochtend per decreet het uitdelen van voedsel aan migranten verboden. Het besluit was volgens haar nodig om te voorkomen dat er een nieuw groot vluchtelingenkamp zou ontstaan, meldt de Franse krant Le Figaro.

Het decreet komt vier maanden na de ontruiming van de zogenoemde ‘Jungle van Calais’, het kamp in de Franse gemeente waar duizenden migranten zich hadden gevestigd om over te steken naar Groot-Brittannië. Bouchart, van de centrumrechtse Republikeinse Partij, wil “voorkomen dat we herbeleven wat we maandenlang doorstaan hebben”.

Samenscholing

De burgemeester is bang dat er opnieuw een ‘verzamelpunt’ voor vluchtelingen ontstaat in de gemeente. Met het verbod wil ze nieuwe migranten afschrikken om naar Calais te komen. Ook verwacht ze dat de enkele honderden migranten die nu kamperen in de duinen van de stad vertrekken. Volgens een lokale hulporganisatie zijn de meeste daarvan kinderen die zonder ouders rondzwerven.

Lees ook: ‘Honderden kinderen teruggekeerd naar Calais’

Liefdadigheidsinstellingen die donderdag probeerden voedsel uit te delen werden door de politie tegengehouden. Volgens een groep zou er zelfs traangas ingezet zijn. Meerdere vluchtelingenorganisaties zeggen juridisch actie te ondernemen tegen het besluit.

De burgemeester beroept zich in het decreet op het verbod van samenscholing binnen de gemeente. Vrijwilligers die voedsel uitdelen aan migranten zouden een dreiging vormen voor de veiligheid van Calais.

Afgelopen oktober werd het kamp in de duinen ontruimd en werden zo’n zesduizend migranten die illegaal Groot-Brittannië hoopten te bereiken elders in Frankrijk ondergebracht.