België alert na terreurvideo en jihadist met gasflessen

Terreurdreiging Een alarmerend filmpje en de aanhouding van een wegpiraat leidden tot angst voor aanslagen in Antwerpen en Brussel.

Foto Geert Vanden Wijngaert

De Belgische politie houdt het centraal station in Antwerpen extra in de gaten nadat een dreigvideo is opgedoken die mogelijk afkomstig is van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De video is opgenomen in de buurt van het treinstation. Het is nog onduidelijk wie de makers zijn van de video, aldus Sven Lommaert van de Antwerpse politie. Het is volgens Lommaert de eerste keer dat er een dreigingsvideo opduikt „met een zeer concrete verwijzing naar de stad Antwerpen en een van haar iconische gebouwen”.

In het filmpje loopt een persoon langzaam het station binnen. De gebruikte muziek zou ook in de IS-video zitten die werd verspreid voorafgaand aan de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul. Niet iedereen gelooft dat de video daadwerkelijk is gemaakt door IS. Volgens terrorisme-expert Pieter Van Ostaeyen zijn de beelden daarvoor te amateuristisch en „is het niet de gewoonte van IS om in officiële video’s Turks te gebruiken”, zegt hij in De Standaard.

Angst voor een aanslag hield ook Brussel donderdag in de greep. Een bestuurder van een Fiat-bestelbus werd staande gehouden nadat hij met hoge snelheid door de stad reed en meerdere keren door rood reed. Bij aanhouding bleek het te gaan om de veroordeelde terrorist Majid A. Hij weigerde zijn bestelbus te openen. De politie sloot een deel van de kleine ring af met een verkeerschaos tijdens de drukke spits als gevolg. Het nabijgelegen metrostation Hallepoort was niet meer toegankelijk.

De ontmijningsdienst DOVO, dat met lichte springladingen de deuren van de bestelbus opende, trof in de laadruimte twee gasflessen. Er werd „geen ontstekingsmechanisme gevonden”, zo liet hoofdcommissaris Patrick Evenepoel van Brussel-Zuid weten, de politie wilde alleen geen enkel risico nemen. Om een eventuele aanslag voor te zijn werd het huis van de verdachte doorzocht. De 27-jarige A. probeerde twee keer naar Syrië te reizen. Na zijn laatste poging werd hij opgepakt. In mei werd A. veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. (NRC)