Bekertoernooi

Weer hoofdrol video-arbiter in voetbal

Opnieuw hebben technologische hulpmiddelen een cruciale rol gespeeld in het Nederlandse voetbal. Bij AZ-Cambuur, in de halve finale van de KNVB-beker, was het donderdag de videoscheidsrechter die de doorslag gaf.

AZ-verdediger Stijn Wuytens dacht in de 94ste minuut zijn ploeg naar de finale te koppen, maar beelden lieten zien dat Cambuur-doelman Leonard Nienhuis vlak daarvoor naar de grond werd getrokken door AZ-speler Levi Garcia. Het doelpunt werd hierop afgekeurd. AZ, getraind door John van den Brom, bereikte de finale alsnog na verlenging en strafschoppen, waarbij doelman Tim Krul opnieuw een heldenrol voor zich opeiste. De finale wordt gespeeld tegen Vitesse.

Afgelopen zondag speelde videotechniek ook al een grote rol in het voetbal. Feyenoord kreeg in de topper tegen PSV een doelpunt toegekend op basis van de zogeheten Hawk-Eye: zeven camera’s die de doellijn observeren.

De confrontatie tussen de Alkmaarders en de nummer zes van de eerste divisie bood meer spektakel dan werd verwacht. In de eerste 45 minuten namen de Leeuwarders, die verrassend FC Utrecht en Ajax uitschakelden, brutaal het initiatief. In de tweede helft verzuimde Cambuur om de score te openen.

Hierop kwam AZ terug in de wedstrijd en leek de Friese muur in de verlenging toch geslecht te worden. Cambuur-keeper Nienhuis zorgde er met een paar knappe reddingen voor dat het op strafschoppen uitdraaide.

AZ-doelman Krul werd de held voor de thuisploeg door de laatste strafschop van Cambuur-aanvaller Martijn Barto te keren. (NRC)