Banksy opent hotel met ‘slechtste uitzicht ter wereld’

Het hotel/museum, dat pal naast de Israëlisch-Palestijnse muur staat, hangt vol maatschappijkritische kunst, zoals we dat van de Britse graffitikunstenaar gewend zijn.

De lobby van 'The Walled Off Hotel'
De lobby van 'The Walled Off Hotel' Thomas Coex/AFP

De Britse graffitikunstenaar Banksy heeft weer een protestkunstwerk aan zijn oeuvre toegevoegd. Op 20 maart opent hij een hotel vol met zijn maatschappijkritische kunst in Bethlehem, pal naast de muur die Israël van de Palestijnse gebieden scheidt.

‘The Walled Off Hotel’ lijkt te verwijzen naar het luxueuze Waldorf Astoria Hotel in New York, dat in 2014 ook een locatie aan de Amsterdamse Herengracht opende. Het hotel is eigenlijk net zo goed een museum en een protest tegen de Israëlische bezetting en afscheidingsmuur. “Walls are hot right now, but I was into them long before Trump made it cool”, zegt Banksy in een verklaring, volgens The Guardian.

Bekijk onze fotoserie over ‘The Walled Off Hotel’

Bethlehem wordt op meerdere plekken doorsneden door de muur. Deze is vrijwel volledig volgekalkt met politieke boodschappen: gedichten, teksten, schilderingen. De beroemdste werken zijn van Banksy. Enkele van zijn tekeningen op de muur, maar ook op andere plekken in Bethlehem, zijn over de hele wereld bekend, zoals de vredesduif met kogelwerend vest, het meisje dat een soldaat fouilleert en een meisje dat opstijgt met ballonnen.

Het hotel is in veertien maanden in het geheim ingericht en ligt vlak naast de al bestaande Banksy-souvenirwinkel. Het gebouw diende eerst als pottenbakkerij.

Kogelgaten in de suite

Het zijn niet alleen muurschilderingen die de gasten herinneren aan de bijzondere hoteleigenaar. In de lobby hangen engeltjes met zuurstofmaskers, beveiligingscamera’s en slingshots (een soort handkatapulten). In de ‘presidentiële suite’ stroomt water uit kogelgaten het bad in. Het interieur heeft een koloniaal dystopisch thema, verwijzend naar het Britse tijdperk begin 20ste eeuw.

Banksy zegt in de verklaring over die Britse heerschappij:

“Het is precies 100 jaar geleden dat de Britten de controle kregen over de Palestijnse gebieden en de meubels begonnen te verschuiven - met chaotische gevolgen.

En passant lijkt Banksy ook een sneer naar de Brexit te geven:

Ik weet niet waarom, maar het voelt als een goed moment om te reflecteren op wat er gebeurt als het Verenigd Koninkrijk grote politieke beslissingen neemt, zonder de gevolgen daarvan volledig te overzien.”

Kamers zijn volgens AP te boeken vanaf 30 dollar per nacht.

Thomas Coex/AFP
De lobby van ‘The Walled Off Hotel’
Thomas Coex/AFP

Alle tien kamers van het drie verdiepingen tellende hotel kijken uit op de muur. Daarom zegt Banksy zelf ‘het slechtste uitzicht ter wereld’ te bieden. Vanuit sommige hoger liggende kamers reikt het uitzicht tot over de muur, waardoor een Israëlische nederzetting te zien is. Deze nederzettingen zijn verboden volgens de internationale wetten en in december voor het eerst veroordeeld door de VN-Veiligheidsraad.

Dusan Vranic/AP
Thomas Coex/AFP

Banksy pakt vaker grotere projecten aan dan een graffitischildering hier of daar. In 2015 opende hij een dystopisch anti-pretpark genaamd Dismaland.

Bekijk ook de fotoserie over Dismaland

Bij het vluchtelingenkamp in Calais was zijn werk ook aanwezig.

Mysterieuze identiteit

Wie Banksy is, is nog altijd niet officieel, alhoewel er wel grote vermoedens zijn. De Britse krant Mail on Sunday claimde in 2008 dat Banksy eigenlijk Robin Gunningham is en en onderzoekers van de Londense Queen Mary University sloten zich daar een jaar geleden bij aan. De Britse journalist Craig Williams betoogde echter in 2016 nog, in een 1.900 woorden tellend blog, dat Banksy de oprichter is van de Britse band Massive Attack, Robert del Naja.

Lees over de zoektocht naar de identiteit van Banksy: Journalist denkt te weten wie de mysterieuze Banksy is

Afgelopen jaar was een expositie over Banksy te zien in de Beurs van Berlage. De rondreizende, niet-geautoriseerde expositie toont zo’n honderd zeefdrukken, schilderijen en beelden uit de periode 2002 tot 2007. Ford stelde deze samen met galeriehouder Steve Lazarides, die tot 2007 Banksy’s assistent was.

We namen een kijkje bij de tentoonstelling: Banksy gedijt niet in een kunstmuseum