Ali B op je feestje

Artiesten Ook zonder connecties in de showbizz kun je een artiest op je feestje laten komen. Een half uur Gerard Joling kost 14.000 euro.

Optredens van Jamie Foxx en Lange Frans. Rapper Drake als gast. De bar mitswa van de 13-jarige Noah trok eind januari een keur aan (internationale) sterren naar het Amstel Hotel in Amsterdam. Noah legde later bij RTL Boulevard uit hoe al die beroemdheden op zijn feestje kwamen: zijn vader, Sabah Nissan, had vroeger een discotheek in Miami en rekent Foxx en Drake tot zijn vriendenkring.

Maar ook voor mensen zonder de juiste connecties is feesten met sterren best mogelijk – als je genoeg te besteden hebt.

Wie een beroemdheid op zijn feestje wil, komt waarschijnlijk uit bij een van de vele Nederlandse of internationale bedrijven die zich specialiseren in het boeken van artiesten. Je zoekt een artiest in de catalogi en vraagt een offerte aan. Of je boekt hem of haar direct; in Nederland hebben de meeste artiesten openlijk een vaste prijs.

Een optreden van een half uur van Gerard Joling bijvoorbeeld boek je bij Easy Bookings voor 14.000 euro. Wie dat te duur vindt kan eventueel terecht bij zijn look-a-like, te boeken voor 995 euro. Een rap op maat van Ali B heb je vanaf 12.000 euro. Te boeken voor openbare en besloten feesten.

„We doen van alles”, zegt Dennis Franke, begonnen als dj en nu directeur van Easy Bookings. „Van festivals tot de sweet-sixteen-party die oma voor het kleinkind organiseert. De meeste artiesten doen niet zo moeilijk over waar ze geboekt worden.”

De grote namen zijn volgens Franke kieskeuriger. „Dan heb je het bijvoorbeeld over Anouk, Guus Meeuwis of Marco Borsato. Al maken zelfs zij soms een uitzondering. Maar de gage begint dan echt bij een ton.”

Welke artiest krijg je voor welke prijs? Prijzen en beelden van Easy Bookings.


Miss Montreal

€ 19.750

Een uur + band

Ali B

€ 16.000

Een uur + liveband

Alain Clark

€ 16.000

Een uur + band

Jan Smit

€ 14.000

Een half uur

Gerard Joling

€ 14.000

Een half uur

Nick & Simon

€ 14.000

Een half uur op tape

Xander de Buisonjé

€ 10.500

Een uur + band

Trijntje Oosterhuis

€ 9.975

Een half uur + gitarist of pianist

Frans Bauer

€ 9.900

Een half uur

Alain Clark

€ 8.950

Een half uur solo

Jacqueline Govaert

€ 8.950

Een uur met band

Ali B

€ 8.500

Een half uur

Gers Pardoel

€ 8.500

Een half uur

Xander de Buisonjé

€ 8.500

Een half uur op de vleugel

2 Unlimited

€ 8.500

Een half uur

Trijntje Oosterhuis

€ 7.750

Een half uur met monitor

Jacqueline Govaert

€ 6.950

Een half uur akoestisch

Lange Frans

€ 5.995

Een uur + band

Vengaboys

€ 5.975

Een half uur

Glennis Grace

€ 4.950

Een half uur op tape

Mr Polska

€ 4.000

Een half uur

Jan Wayne

€ 3.995

90 minuten

Mental Theo

€ 3.000

Een uur

Special D

€ 2.995

90 minuten

DJ Jean

€ 1.995

Een uur

Gabber Piet

€ 1.295

Drie kwartier

Gerard Joling-imitator

€ 995

Een half uur Gerard Joling-imitator

Rapper Sjors

€ 750

25 minuten

Jeroen van den Berg, parttime clown en directeur van boekingskantoor JB Productions, wist vorig jaar Candy Dulfer met haar voltallige band te boeken voor een privéfeest. Kosten: 35.000 euro. „Dat zijn dan de totale kosten, inclusief podium en licht. Dat is echt maatwerk. Zulke artiesten moeten we overhalen om voor een zaal van honderd man te spelen. Maar de anderen, de schnabbelartiesten noem ik ze wel, verdiepen zich niet zo in waar ze precies zijn. Die doen gewoon twee à drie optredens op een avond.”

De meeste artiesten in Nederland zijn verbonden aan een boekingskantoor. De kantoren wisselen onderling artiesten uit. Van den Berg: „Die boekingskantoren regelen alles voor de artiesten. Namens de klant benaderen wij het bureau waar de artiest bij is aangesloten.”

Andere prijscategorie

Het wordt wat complexer voor wie aast op internationale sterren. Dan kom je uit bij mensen als Amerikaan Mike Esterman. Hij begon ooit als danser en is nu boekingsagent. Anders dan de boekingskantoren in Nederland heeft Esterman geen contracten met de beroemdheden. Op zijn website staan wel „suggesties”, zoals hij het zelf noemt. „Ik run een soort eBay voor beroemdheden. Ik zorg ervoor dat klanten bij de juiste beroemdheid terechtkomen”, zegt hij aan de telefoon.

Hij boekte bijvoorbeeld regelmatig realityster Kim Kardashian voor een meet-and-greet op een feest. Ze gaat met gasten op de foto. Zo’n optreden kost zeker een miljoen dollar, al doet zij dit soort dingen al een tijd niet meer, zegt Esterman. Nu tipt hij liever Scott Disick, ook een realityster, zij het van iets minder allure dan Kardashian. Hij is te boeken voor 50.000. De meeste beroemdheden die Esterman noemt, zijn nu niet meer van de A-klasse. Zoals Journey, de band die eind jaren 70 , begin jaren 80 succes had met onder meer ‘Don’t Stop Believin’’. „Met deze suggesties heb ik goede persoonlijke contacten en kan ik snel zakendoen. Maar elke andere artiest kan ik ook bereiken.”

Minder bekend of niet, deze artiesten zitten wel in een wat andere prijscategorie dan de Nederlandse namen. Een optreden van Journey kost je een half miljoen dollar. Rockband 3 Doors Down, die onder andere optrad tijdens de inauguratie van Donald Trump, komt voor 250.000 dollar. Dat is exclusief de extra kosten: transport, hotel en eten. „En niet alle artiesten zijn bereid om met een gewoon vliegtuig te komen.”

Wie boeken artiesten voor dit soort prijzen? Esterman zegt opdrachten uit de hele wereld te hebben. De VS, Azië, het Midden-Oosten en een enkele keer Nederland. Toen pornoster Ron Jeremy in Nederland was voor de promotie van zijn rummerk, boekte Esterman hem ook voor enkele swingersfeesten in de polder.

En waarom is het aanlokkelijk Kim Kardashian of Gerard Joling op je feest te hebben? Esterman: „Iedereen droomt er toch van om mensen van wie je fan bent in het echt te ontmoeten? Om met ze te praten, om ze aan te raken” En het zorgt voor status, zegt Van den Berg. „Kijk eens wie ik kan boeken.”